Hlavní navigace

Názor k dotazu Dodatečné DP od Verča - Re: Pro 1234 Dobrý den, koukám, že se tu...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 6. 2007 0:06

    Verča (neregistrovaný)

    Re: Pro 1234
    Dobrý den, koukám, že se tu rozjela docela zajímavá diskuze.Dodatečné DP se podat musí, protože řádné již bylo podáno v r. 2005. Ale bez uplanění možnosti SZM. Jen mi prosím ještě odpovězte, zda tedy svým známým můžu odečíst odečitatelnou položku na manželku. Viz můj druhý dotaz. Nemyslím si, že by mi hrozilo zvýšení daně 0 10%, když DP bylo podáno řádně a v termínu.

    A proč by společné zdanění nešlo? ZDP v § 13a/7 zakazuje změnu v případě, kdy SZM bylo a následně by být nemělo ("Po uplynutí lhůty pro podání DP nelze způsob stanovení základu daně a daně formou SZM uplatněný v DP měnit."). Opačná situace, kdy SZM nebylo a následně bude, zakázána není. Vím o případech, kdy dodatečné přiznání bylo v souladu s platnými zákony správcem daně
    akceptováno.Zkuste kuknout i do informace zveřejněné MF k SZM roku 2005 - krásně tam popisují která situace je zakázána (informace k roku 2006 už má poněkud upravenou podobu odpovědi, ovšem zákon se v tomto bodě nezměnil).

    tak to asi jiný kraj, jiný mrav:-) u nás nelze měnit ani v opačném směru:-)

    jen přispěji se svým postřehem: v dubnu podala řádné DP za rok 2005 a udělala známému SZM - oba už měli roční zúčtování udělané u svých zaměstnavatelů. A světe div se: peníze dorazily koncem května v té částce, kterou jsem vypočítala a nárokovala. Asi tady u nás jsou hodní, když těch 10 % nám odpustili (FÚ může, ale nemusí!!). Ještě čekám, jak dopadneme v jiném případě:
    on zaměstnanec, OSVČ, podané řádné přiznání za rok 2005, ona zaměstnaná, roční zúčtování udělal zaměstnavatel. Protože jemu jeho bývalá účetní "zmršila" DE, tak jsem předělala, vypočetla místo zisku ztrátu, u něj podala dodatečné DP, u ní řádné. Do dneška z FÚ nevolali ani neposlali papír, že něco nejde. Peníze zatím nevím, zda už dorazili, ještě s dotyčným nemluvila. Když tak dám vědět, pokud to někoho zajímá.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).