Hlavní navigace

Názor k dotazu KLÍČE od Pavel - Re: KLÍČE U nájemních bytů se po novelizaci ObčZ...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 6. 2007 0:21

    Pavel (neregistrovaný)

    Re: KLÍČE
    U nájemních bytů se po novelizaci ObčZ v § 689 a § 711/2/b situace značně zlepšila. Nenahlášení změny počtu osob je důvodem pro výpověď bez přivolení soudu. A to i u družstevních bytů.

    U vlastnického bydlení tento problém není právně řešen. Náklady na byt jsou počítány podle m2 a nikoliv podle osob a tak vlastně ani není důvod aby spoluvlastníci společných prostor měli znát, kdo v bytě bydlí. Je to jedna z mnoha nevýhod vlastnického bydlení. Víc osob v bytě určitě způsobí větší náklady na výtah, úklid, osvětlení, odvoz odpadu, ale zákon preferuje m2.

    Pokud se nájemníci dopouští něčeho protiprávního, zbývají pouze obecné nástroje - místní úřad, policie, hygienik. A ti fungují tak, jak fungují.

    Ale malé know how pustím. Řešíme to tak, že pronajímatele upozorníme, že je řada stížností a že když se to nezlepší tak SVJ zbývá jediná možnost a to obrátit se na státní úřady, včetně finančníhio úřadu, aby zjednaly nápravu. Většina pronájmů se nepřiznává a majitel, než aby platil daně, raději zjedná nápravu.

    Horší je, když je problémový sám majitel, který v bytě bydlí. To pak zbývají jen ty orgány, které jsou, alespoň u nás, většinou jen na okrasu.

    Dejte dotaz na
    www.spolecenstvi.okinfo.cz
    třeba někdo bude vědět jak na to.

    Hezký večer!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).