Hlavní navigace

Názor k dotazu Výše důchodu-podnikání, zaměstnání od milca - Re: výše důchodu-podnikání, zaměstnání Pokud bude OSVČ hlavní, tak...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 4. 2008 8:31

    milca (neregistrovaný)

    Re: výše důchodu-podnikání, zaměstnání
    Pokud bude OSVČ hlavní, tak si nemůže připlácet na důchod, vždy se to odvíjí až z ročního přehledu - podle vyměřovacího základu. Tady jsem vám stáhla článek ze sociálky:
    "Výše měsíčních záloh nemá na výši důchodu vliv. Rozhodující je výše ročního vyměřovacího základu. Výše dávky důchodového pojištění je závislá nejen na délce doby důchodového pojištění, ale především na osobním vyměřovacím základu pojištěnce, ze kterého se dávka vypočítává. Tento osobní vyměřovací základ pojištěnce je průměr vyměřovacích základů, ze kterých je placeno pojistné za rozhodné období. Skutečné vyměřovací základy, ze kterých je placeno pojistné, se pro důchodové účely násobí koeficientem nárůstu všeobecného vyměřovacího základu čímž dochází k jejich navýšení.
    Podle současné právní úpravy se výše důchodu stanovuje z rozhodného období, které pro rok 2007 je období let 1986-2006. Každým rokem se toto období prodlužuje, v budoucnu bude třicetileté. Z rozhodného období se při výpočtu důchodu stanovuje průměr vyměřovacích základů (zvýšený o příslušný koeficient nárůstu), přičemž výši důchodu neovlivňuje tento průměr v plném rozsahu. Například pro rok 2007 se částka 9 600 Kč hodnotí plně, z částky od 9 600 Kč do 23 300 Kč se hodnotí 30 % a z částky nad 23 300 Kč pouze 10 %. Tyto částky jsou tzv. redukční hranice. Vláda ve smyslu ust. § 107 zákona č. 155/1995 Sb., tyto částky každým rokem upravuje.
    Z uvedeného vyplývá, že nelze přesně stanovit, jaký vyměřovací základ pro odvod pojistného si má OSVČ stanovit, aby důchod dosáhl stanovené výše. Je zřejmé, že vyšší vyměřovací základ vede k vyššímu důchodu. Pokud průměr vyměřovacích základů je vyšší než výše uvedené redukční hranice tj. 9 600 Kč resp. 23 300 Kč je částka průměru vyměřovacích základů do výše důchodu zahrnuta pouze 30 % resp. 10 %."......

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).