Hlavní navigace

Názor k dotazu Fakturace na Slovensko od Marek - Re: Fakturace na Slovensko Vašim pocitům moc dobře rozumím,...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 4. 2008 8:49

    Marek (neregistrovaný)

    Re: Fakturace na Slovensko
    Vašim pocitům moc dobře rozumím, DPH studuju prakticky denně a stále mám nejasnosti, pochybnosti a nedostatky, ta právní úprava je nepovedená, zákon je to dost nepřehledný a spoustu věcí je třeba dovozovat... Je to typická česká vlastnost, vše komplikovat.

    K Vašemu problému: Něco jako nevratná záloha je podle mě nesmysl, zálohq ze své podstaty může být krátkodobá nebo dlouhodobá, ale vždy vyúčtovatelná nebo vratná. Pokud Vám tedy někdo za něco uhradí, co se nebude vyúčtovávat nebo vracet, pak jde o úplatu za něco (službu, zboží, zdržení se jednání atd.). Je pravda, že ve východní zemích fungují jiné obchodní zvyklosti, to ale na chápání záloh tady nic nemění.

    Pokud jde o zhotovení grafických návrhů, nepochybně se jedná o službu, mělo by to být doloženo aspoň objednávkou, nejlépe smlouvou o dílo, kde budete mít specifikováno o co jde, samotná faktura nestačí. U služeb je důležité určit místo plnění. Zhotovení grafických návrhů by podle mého bylo možné považovat za jednu ze služeb v § 10/6 - a to buď inženýrskou nebo reklamní, podle toho, čeho se ty návrhy týkají, doporučuji Vám pozorně projít oddíl SKP služeb 74.1 - pokud se v tom najdete, pak se jedná o službu poskytnutou zahraniční osobě, která nemá v ČR sídlo ani místo podnikání a můžete použít systém reverse-charge a fakturovat osvobozené plnění. Pokud se do uvedených služeb nevejdete, je místo plnění dle § 9 v ČR a fakturujte v CZ DPH. Bohužel služby v § 10/6 jsou specifikovány tak nedostatečně, že je to hodně na Vás, co obhájíte, pokud budete fakturovat bez DPH.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).