Hlavní navigace

Názor k dotazu Minimální mzda od xy5 - Re: Minimální mzda snad pani Jiřka? zaručená mzda je...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 9. 2008 17:17

    xy5 (neregistrovaný)

    Re: Minimální mzda snad pani Jiřka?
    zaručená mzda je pro všechny zaměstnance, tedy se týká i Vás.
    Zaměstnancům musíte platit minimálně zaručenou mzdu + navíc veškeré příplatky, které jsou zákoníkem práce dané (tj. za sobotu a neděli, noční příplatek, přesčasový, za práci ve svátek, za ztížené prac. prostředí)
    pokud toto nedodržujete, tak si koledujete o velký malér, neboť stačí 1 zam-ec, aby si postěžoval na příslušných místech, kontrolu máte nato šup a pokuty se nepočítají na tisíce, ale jde nejméně o desetitisíce, příp. statisíce (a ty kontroly mohou přijít i samy od sebe)
    nakonec stejně budete muset vše doplatit
    jde také o to, že zam-ec pokud bude dlouhodobě nemocen a bude mít vyměřenou nemocenskou jen z oficiálního (tedy nízkého) příjmu, tak se mu to jistě líbit nebude (to ho budete doplácet také?)
    a co teprve, až mu bude vyměřen důchod (pozor, nemusí se vždy jednat jen o starobní, může jít i o částečný, plní, pozůstalostní)- co když potom podá žalobu, že jste ho platil neoprávněně jen za minimální mzdu? Asi těžko někde budete prohlašovat, že jste jim něco dával bokem - to byste si možná přidělal ještě víc problémů. Nevím, zpracovávám mzdy ve velké organizaci, kde se musí podle Zákoníku práce vše platit (nic bokem), ale vím z doslechu, že se tyto praktiky u některých zam-telů dělají (ale jen do té doby, než nastane první problém)
    takže to zvažte, případně se podívejte do historie dotazů - zrovna takovýto případ po kontrole (co se má jak doplácet), se tu během letošního léta řešil

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).