Hlavní navigace

Názor k dotazu Zaměstnanec nechce jít k lékaři od Zdeněk - Re: Zaměstnanec nechce jít k lékaři Dobrý den,k problematice...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 11. 2008 11:21

    Zdeněk (neregistrovaný)

    Re: Zaměstnanec nechce jít k lékaři
    Dobrý den,
    k problematice lékaře Závodní prventivní péče asi tolik. Zaměstnanec musí jít na lékařské prohlídky, které organizuje zaměstnavatel z hlediska vyhodnocení jeho zdravotního stavu. Pozor, nejedná se jen o profese, kde je to určeno právním předpisem (svářeči, řidiči z povolání atd.). Prostě zaměstnavatel MUSÍ znát zdravotní stav nově nastupujícího zaměstnance, zda se "hodí" pro tu a tu profesi. Pak se chudí k lékaři ZPP (mimo určené profese) jednou za 5 let (do 50-ti let věku) a jednou za 3 roky (nad 50 let).
    v ZP je v § 103 písm. a) je uvedeno, že Zaměstnavatel je povinen
    nepřipustit, aby zaměstnanec vykonával zakázané práce a práce, jejichž náročnost by neodpovídala jeho schopnostem a zdravotní způsobilosti ... což jinak, než lékařskou prohlídkou nezjistí !!!

    Pokud zaměstnanec nechce jít na prohlídku k lékaři ZPP (toho musí mít každý zamstnavatel), nespnuje obsah ustanovení § 106 odst. (4) písm. b) Zaměstnanec je povinen podrobit se preventivním prohlídkám, vyšetřením nebo očkováním.

    Výsledek. Nejde-li na prohlídku, zaměstnavatel musí konstatovat, že není zdravotně způsobilý pro výkon práce a pak už by mu měl dát výpověď, pro zdravotní nezpůsobilost. Zde může postupovat dle § 55 Okamžité zrušení pracovního poměru odt. (1) písm. b) porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem. Protože povinností zaměstnance je účast na lékařské prohlídce a on tam nejde.

    Snad to je trošku srozumitelné. Pěkný den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).