Hlavní navigace

Názor k dotazu Exekuce a daňový bonus od Jiřka - Re: Když nevíte, neraugujte - základ dis Tak já...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 12. 2008 22:25

    Jiřka (neregistrovaný)

    Re: Když nevíte, neraugujte - základ dis
    Tak já Vám teda opíšu "Poučení o postupu při výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy", které je zasíláno společně s exekučním příkazem: Srážky se provádě z čisté mzdy, která se vypočte tak, že se od mzdy odečte záloha na daň z příjmů srážená z příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků, pojistné na sociální zabezpečení, příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a pojistné na veřejné zdravotní pojištění (dále jen "srážené částky"). Srážené částky se vypočtou dle podmínek a sazeb platných pro povinného v měsíci, za který se čistá mzda zjišťuje. Do čisté mzdy se započítávají i čisté odměny za vedlejší činnost, kterou zaměstnanec vykonává u toho, u koho je v pracovním poměru. Nezapočítávají se do ní částky poskytované na náhradu nákladů spojených s pracovním výkonem a to zejména při pracovních cestách.
    Tolik citace.
    O přičtení daňového bonusu se zde vůbec nehovoří, protože, jak psal Jirka, v té době, kdy toto vzniklo, bonus neexistoval. Podle jeho názoru by sice MĚL být postup výpočtu čisté mzdy pro účely exekuce zaktualizován, nicméně zaktualizován nebyl a tudíž se čistá mzda vypočítá tak, že se od mzdy odečtou "srážené částky" a tečka. Tolik můj názor.
    Ve kterém zákoně je čistá mzda jasně definována včetně bonusu? A vyskytuje se vůbec v nějakém zákoně oficiální termín "hrubá mzda" a "čistá mzda"?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).