Hlavní navigace

Názor k dotazu Odvod zdravot.poj. od jana h. - Re: odvod zdravot.poj. ze zákona 592/1992-o pojistném na všeob.zdr.pojištění(8)...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 12. 2008 10:07

    jana h. (neregistrovaný)

    Re: odvod zdravot.poj.
    ze zákona 592/1992-o pojistném na všeob.zdr.pojištění


    (8) Minimální vyměřovací základ neplatí pro osobu:

    a) s těžkým tělesným, smyslovým nebo mentálním postižením, které se poskytují mimořádné výhody II. nebo III. stupně podle předpisů o sociálním zabezpečení;12)
    b) která dosáhla věku potřebného pro nárok na starobní důchod, avšak nesplňuje další podmínky pro jeho přiznání;
    c) která celodenně osobně a řádně pečuje alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku. Podmínka celodenní péče se považuje za splněnou, je-li dítě předškolního věku umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která nepřevyšuje čtyři hodiny denně, a jde-li o dítě plnící povinnou školní docházku, po dobu návštěvy školy, s výjimkou umístění v zařízení s týdenním či celoročním pobytem. Za takovou osobu se považuje vždy pouze jedna osoba, a to buď otec nebo matka dítěte, nebo osoba, která převzala dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů;14)
    d) která současně vedle zaměstnání vykonává samostatnou výdělečnou činnost a odvádí zálohy na pojistné vypočtené alespoň z minimálního vyměřovacího základu stanoveného pro osoby samostatně výdělečně činné,
    e) za kterou je plátcem pojistného stát (§ 3c),

    pokud tyto skutečnosti trvají po celé rozhodné období. Vyměřovacím základem u těchto zaměstnanců je jejich skutečný příjem.






    četl jsem zde že se v jistých případech nemusí
    >dopičítávat zdravot. poj. do minima (při mzdě nižší než
    >8000). Můžete mi objasnit koho se to týká? Asi žen na MD,
    >starobní důchodci .... a kdo ještě?
    >Děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).