Hlavní navigace

Názor k dotazu Hmotná zodpovědnost §172 nebo 176? od AM - Re: hmotná zodpovědnost §172 nebo 176? Viz ákoník práce...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 6. 2009 23:34

    AM (neregistrovaný)

    Re: hmotná zodpovědnost §172 nebo 176?
    Viz ákoník práce § 252 a násl.
    Podmínkou platnosti dohody o odpovědnosti je nejen její písemná forma a věk zam-ce nad 18 let, ale i platný pracovněprávní vztah (PS nebo i DoPČ, DoPP).Tzn, že jednatel, který n e m á uzavřenou PS (DoPČ, DoPP), nemůže mít ani platnou dohodu o odpovědnosti.Chce-li mít jednatel u zam-ců ve skladě hmotky, tak se musí i on pohybovat ve skladě pouze za přítomnosti hmotně odp.osob a samozřejmě nemůže mít klíče od skladu-pak by dohody byly cárem papíru, protože zam-ci by se v případě manka snadno "vyvinili".
    Při společné dohodě se uzavírají dohody s každým jednotlivým zam-cem samostatně s doložkou (ustanovením) např., že: "Zaměstnanec se zavazuje, že bude za schodek společně odpovídat s ostatními zaměstnanci, kteří uzavřeli nebo uzavřou dohodu o odpovědnosti, bude-li pracovat na pracovišti s více zaměstnanci.".
    ZP § 260 popisuje, jak se schodek rozpočítává mezi společně odp. zam-ce (podle dosažených hrubých výdělků s tím, že výdělek ved. a zást.ved. se započítává dvakrát;pak u řadových zam-ců skladu jen 1xprům.měs. výdělek a zbytek schodku do plné výše mezi ved. a zást.ved.).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).