Hlavní navigace

Názor k dotazu Vysvětlení pojmu od annonym - Re: vysvětlení pojmu 1) Zdanitelná plnění osvobozená od daně...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 8. 2009 6:15

    annonym (neregistrovaný)

    Re: vysvětlení pojmu
    1) Zdanitelná plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet jsou uvedena v §§ 51 až 62. Jde o plnění, kdy plátce nemá nárok na odpočet daně na vstupu.
    Příklad:
    Budete provozovat pojišťovací činnost - § 55. Pokud nebudete mít žádnou jinou činnost, pak nelze ani podat přihlášku k registraci. Pokud např. ve vlastní nemovitosti zahájíte prodej zboží, pak jste povinni podat přihlášku k registraci při splnění podmínek dle ZDPH (např. výše obratu). Pak u zboží máte nárok na odpočet daně, ale u výdajů souvisejích s pojišťovací činnosti nárok na odpočet daně není = pojišťovací činnost je osvobozena od DPH na výstupu BEZ NÁROKU NA ODPOČET DANĚ. Pokud by jste provozovali jak pojišťovací činnost, tak i prodej zboží ve stejné nemovitosti, tak výdaje související s nemovitostí, které nelze přiřadit ani k jedné z uvedených činností, musíte krátit krátícím koeficientem.

    2) Zdanitelná plnění osvobozená na výstupu s nárokem na odpočet jsou uvedena v §§ 63 až 71f. Tato plnění jsou na výstupu osvobozená od DPH, ale u výdajů souvisejících s těmito činnostmi máte nárok na odpočet daně na vstupu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).