Hlavní navigace

Názor k dotazu Technické zhodnocení - poprvé-pomoc od ucetni007 - Re: Technické zhodnocení - poprvé-pomoc Opravy a TZ jsou...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 11. 2009 19:59

    ucetni007

    Re: Technické zhodnocení - poprvé-pomoc
    Opravy a TZ jsou vždy problematické a tento případ nebude výjimkou. Výměnu starého oplocení za nové budete moci dát do oprav pouze v případě, že nezměníte technické parametry, jen vyměníte díly. Obávám se, že toto ustát před správcem daně bude složité. Přístavba plotu je svým charakterem výdaj na TZ podle § 33 ZDP. Rohodnutí je tedy na Vás, co obhájíte, osobně bych celé náklady považoval za TZ.

    Jak budete postupovat z hlediska odpisování záleží na tom, jakým způsobem majetek daňově odpisujete. Pokud rovnoměrnými odpisy, použijete v roce 2009 sazbu dle § 31 ZDP pro tzv. zvýšenou vstupní cenu, která je vždy o něco nižší a odpisování se tím automaticky natáhne. Pokud odpisujete zrychleně, použijete koeficient pro zvýšenou zůstatkovou cenu (kterou navýšíte právě o provedené TZ) bez odečtu počtu let, po které již bylo odpisováno, takže doba odpisování se prodlouží ještě mnohem více než u rovnoměrných odpisů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).