Hlavní navigace

Názor k dotazu Exekuce + výživné od ... - Re: Exekuce + výživné Aby nedošlo k mýlce -...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 3. 2010 21:20

    ... (neregistrovaný)

    Re: Exekuce + výživné
    Aby nedošlo k mýlce - "počítat s dítětem" - znamená v tomto případě "počítat s dítětem při výpočtu srážky ze mzdy", nikoli "počítat s dítětem jako s pohledávkou výživného".
    Pokud není výživné vymáháno, ale je ustanoveno "pouze" na dohodě o srážkách ze mzdy (§551 obč. zák.), nesmí ohrozit ani zkrátit vymáhané pohledávky zdrav. poj. (§148 odst.2 zák. práce).
    Pohledávka výživného bude hrazena ze zbytku mzdy po odečtení srážky pro zdrav. poj., přičemž by se mělo pamatovat na to, aby dlužník dostal alespoň základní částku (§278 OSŘ). Teoreticky by nemusel dostat nic, ale to by muselo být již zaměstnancovo výslovné/písemné přání - zaměstnavatel by posloužil (takže nepovinně) pro transfer peněz jako banka/pošta.

    Při "počítaní dítěte pro výpočet srážky ze mzdy" nijak nedejte na smlouvu o placení výživného mezi rodiči bez toho, aby byla "posvěcena" soudem, jak je uvedeno v minulém příspěvku (natož dát na pouhé tvrzení zam-ce). Mohla byste poškodit věřitele a odpovídat za škodu tím vzniklou (§292 OSŘ) + je možné za chybu při výpočtu udělit pokutu do 30 tis. Kč dle §46 přestupkového zákona. To již straším, ke kontrole výpočtu dochází výjimečně, zpravidla při odvádění nápadně nízké srážky, což bývá řešeno domluvou, s pokutou se setkávám pouze při "opomenutí" odvádět srážky. Ale je dobré zmínit i možnost této sankce, páč pravomoc ji udělit správní orgán má.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).