Hlavní navigace

Názor k dotazu OT - dědictví a družstevní byt od Karl_von - Re: OT - dědictví a družstevní byt Přechod nájmu...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 3. 2010 16:45

    Karl_von (neregistrovaný)

    Re: OT - dědictví a družstevní byt
    Přechod nájmu družstevního bytu je upraven v § 706 odst. 2 a § 707 odst. 2 občanského zákoníku. V těchto ustanoveních je zakotven různý právní režim následků smrti člena bytového družstva v závislosti na tom, jestli se jedná o byt, který byl ve společném nájmu manželů, nebo ne.

    Nejedná-li se o byt ve společném nájmu manželů, přechází smrtí nájemce jeho členství v družstvu a nájem bytu na toho dědice, kterému připadl členský podíl.

    Jde-li o byt ve společném nájmu manželů, je důležité, jestli právo na družstevní byt bylo nabyto před uzavřením manželství nebo za trvání manželství. Zemřel-li manžel, který nabyl právo na družstevní byt před uzavřením manželství, přechází jeho smrtí členství v družstvu a nájem družstevního bytu na toho dědice, jemuž připadl členský podíl. Nabyl-li některý z manželů (popř. oba dva) právo na družstevní byt za trvání manželství, zůstává členem družstva pozůstalý manžel a jemu také připadne členský podíl v družstvu a zůstane nájemcem bytu. V tomto posledním případě pak soud v řízení o dědictví musí ke skutečnosti, že pozůstalý manžel bude nadále výlučným členem družstva a výlučným nájemcem družstevního bytu, přihlédnout.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).