Hlavní navigace

Názor k dotazu Zaměstnavatek mě nechce prospustit na do od Karl_von - Re: zaměstnavatek mě nechce prospustit n Našel jsem tohle:Dá-li...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 7. 2010 20:55

    Karl_von (neregistrovaný)

    Re: zaměstnavatek mě nechce prospustit n
    Našel jsem tohle:
    Dá-li zaměstnavatel zaměstnanci v souvislosti se ztrátou zdravotní způsobilosti výpověď, je podstatné, z jaké příčiny ke ztrátě zdravotní způsobilosti zaměstnance došlo. Pokud by bylo prokázáno, že zaměstnanec nesmí konat svou dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo ohrožení touto nemocí, rozváže s ním zaměstnavatel pracovní poměr výpovědí danou na základě výpovědního důvodu uvedeného v § 52 písm. d) zákoníku práce. Při použití tohoto výpovědního důvodu vznikne zaměstnanci právo na odstupné ve výši nejméně dvanáctinásobku průměrného výdělku.

    Pokud by nicméně ztráta zdravotní způsobilosti zaměstnance nebyla zapříčiněna pracovním úrazem nebo nemocí z povolání, může zaměstnavatel přistoupit k výpovědi na základě důvodu uvedeného v § 52 písm. e) zákoníku práce. V souvislosti s uvedenou výpovědí pak zaměstnanci právo na odstupné nevznikne.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).