Hlavní navigace

Názor k dotazu Přefakturace "Prosím Jana N." od ucetni007 - Re: Přefakturace "Prosím Jana N." ZDPH ani účetní předpisy...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 10. 2010 7:45

    ucetni007

    Re: Přefakturace "Prosím Jana N."
    ZDPH ani účetní předpisy pojem "přefakturace" nedefinují. Ve smyslu ZDPH pokud přeúčtováváte nakoupená plnění dále, pohlíží se na ně jakobyste je sama uskutečňovala. Je naprostý nesmysl účtovávat vlastní náklady např. mzdy samostatně - o jaké plnění se jedná??? Ty mzdy byly Vámi přeci vynaloženy z nějakého důvodu.
    Je třeba si zjistit, z jakého důvodu se tyto náklady osobě v EU účtují. S největší pravděpodobností půjde o smlouvu spočívající v zajištění nějakých činností a pak půjde o službu, u které je třeba pak stanovit místo plnění teprve určit režim zdanění. S největší pravděpodobností to půjde celé v režimu § 9/1 bez DPH a daň přizná příjemce služby, pokud nebyla tato služba poskytnuta jeho provozovně v tuzemsku. Pokud smlouva neexistuje, donuťte vedení, aby ji udělali.
    Nedávno jsem se svým klientem s.r.o. řešil přeúčtování cestovních náhrad na jinou firmu. To je stejný případ. Cestovní náhrady nelze samostatně přeúčtovat -, nakonec jsem zjistil, že se jednalo o práci montéra, kde byla cena dohodnuta v úrovni vynaložených cestovních náhrad, to už je pak jiná věc, posoudilo se to jak opráce na věci movité a šlo to bez DPH, protože příjemce byl OPD z EU.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).