Hlavní navigace

Názor k dotazu Práce ve svátek - stravenka od VH - Re: práce ve svátek - stravenka Tazatel ale nepoložil...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 12. 2010 12:17

    VH

    Re: práce ve svátek - stravenka
    Tazatel ale nepoložil otázku přesně - nařízení práce ve svátek je jakoby v rozporu s další větou o tom, že se jednalo o běžný pracovní den (to je otázka nebo konstatace?).
    Pokud svátek připadne na obvyklý pracovní den, směna zaměstnanci odpadne a zaměstnavatel mu může nařídit na tento den jen práce, které vyjmenovává ZP, ostatní práce s ním musí dohodnout. V takovém případě se jedná o momořádný výkon práce mimo pracovní směnu v místě výkonu práce nebo pravidelného pracoviště a zaměstnanec má nárok na cestovní náhrady, jako by byl na pracovní cestě (stejně zaměstnavatel postupuje, pokud ho odvolá z dovolené apod.). Povinnost umožnit stravování se vztahuje pouze na pracovní směnu, přičemž způsob, jakým ji zaměstnavatel plní, si rozhodne sám. Poskytne-li stravenku i v tomto případě, jedná se o plnění nad rámec zákona.
    Jinak by tomu bylo, pokud by zaměstnavatel na den svátku směnu naplánoval - v nepřetržitém provozu apod., zde by nebylo rozhodné, že se jedná o svátek, ale rozhodující by byla směna.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).