Hlavní navigace

Názor k dotazu Výdaje % a prodej stroje od zegg - Re: výdaje % a prodej stroje Řeším podobný případ...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 10. 2011 17:25

    zegg (neregistrovaný)

    Re: výdaje % a prodej stroje
    Řeším podobný případ - jsem plátce DPH a uplatňuji paušální výdaje. Přemýšlím o koupi automobilu vč. odpočtu DPH u PHM, jelikož cca 75% cest soukromým autem jsou pracovní. Samozřejmě nechci platit odvody DPFO, ZP a SP při případném prodeji za 3-4 roky, tak jsem napsal na MF, ale nedostalo se mi odpovědi.

    Logicky jsem dovodil toto: ZDP nezakazuje pořídit majetek jako OSVČ (paušalistovi), ale chybně vůbec nepracuje s variantou, že si jej pořídíte. Proto neoperuje s pojmem OBCHODNÍ MAJETEK u paušalistů. Naopak ZDPH přikazuje vést soupis OM pro účely DPH (OM obecně definuje ObchZ a ne ZDP nebo ZDPH).

    Je to nepřesnost v ZDP, ale jestliže předpokládám, že v paušálních výdajích jsou zahrnuty všechny náklady (tedy i případné odpisy - nenašel jsem paragraf, že by se přechodem na pauš.výdaje vyřadil z OM, ale uvažuji případné nabytí majetku v režimu pauš. výdajů), tak prodej logicky musím zdanit jako příjem §7.

    Pokud vyřadím majetek z uživání jako OSVČ - což možná de jure nejde podle ZDP, ale určitě jde podle ZDPH (s příslušným dodaněním DPH) - je otázkou, zda platí 5letá lhůta pro zdanění případného prodeje majetku "z podnikání" (pač asi v OM podle ZDP nikdy nebyl) nebo půjde opravdu o příjem podle §10 (pak cena pořízení byla určitě vyšší než prodejní).

    Vyřešil jsem to tak, že si auto opatřím na operativní leasing, abych předešel případným problému při prodeji.
    (-:

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).