Hlavní navigace

Názor k dotazu Prodej sro - jak vyplatit hodnotu firmy od JirkaZ - Re: prodej sro - jak vyplatit hodnotu fi Věc...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 10. 2011 13:39

    JirkaZ (neregistrovaný)

    Re: prodej sro - jak vyplatit hodnotu fi
    Věc se má asi tak, že :

    Prodává-li společník společníkovi, účetnictví firmy se to vůbec nedotkne. Pokud jste v s.r.o. účetní, máte zbytečné starosti.

    Prodávající a kupující se na ceně dohodnou. Aby měli nějakou výchozí částku, spočítají si nebo raději nechají spočítat tržní hodnotu firmy. Na to existuje několik metod, jejichž největší charakteristickou vlastností je, že poskytují různé výsledky.

    Až se dohodnou, prodávající ve svém daňovém přiznání zdaní příjem z kapitálového majetku, kde si může odečíst náklady, které vynaložil na získání tohoto příjmu. Pokud byl majitelem firmy více než 5 let, je od daně osvobozen.

    Ještě existuje pojem účetní hodnota firmy, což je součet všech aktiv po odečtení cizích zdrojů - tedy vlastní jmění. Potíž účetní hodnoty je v tom, že v aktiva v rozvaze neobsahují veškerý majetek firmy, stejně tak cizí zdroje v pasivech nemusí obsahovat veškeré závazky.

    Pokud bude prodávané s.r.o. mít větší hodnotu a kupující bude mazaný, založí si jiné s.r.o. a teprve to koupí vaši s.r.o. Cílem celé operace bude to, že kupní cenu zaplatí kupovaná firma a kupodivu je to legální. Pak už to Výs jako účetní týkat bude.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).