Hlavní navigace

Názor k dotazu Výdaje na auto od rr - Re: Výdaje na auto Citace z odborného článku:Fyzická osoba...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 1. 2012 16:19

    rr (neregistrovaný)

    Re: Výdaje na auto
    Citace z odborného článku:

    Fyzická osoba - podnikatel, musí při daňovém uplatňování výdajů postupovat také podle § 24 odst. 2 písm. k) zákona o daních z příjmů, v jehož bodu 3 je uvedeno, že při použití vozidla VYPŮJČENÉHO jsou daňově uznatelným výdajem tohoto podnikatele částky ve výši NÁHRADY VÝDAJŮ za spotřebované pohonné hmoty.
    Při stanovení výše této náhrady může být použita buď skutečná cena PHM (v Kč/litr) doložená doklady o nákupu, anebo průměrná cena stanovená pro podnikatele příslušným pokynem ministerstva financí. Tzv. základní náhradu uplatnit v uvedeném případě nelze.

    Pokud je ve smlouvě o výpůjčce vozidla uzavřené podle § 659 a dalších ObčZ prokazatelně sjednána povinnost vypůjčitele provádět běžnou údržbu a opravy vozidla související s jeho provozem, může vypůjčitel jako daňový výdaj uplatnit také prokazatelně doložené výdaje na údržbu a opravy vozidla související jednoznačně s používáním tohoto vozidla k podnikání (nikoliv k jeho soukromé potřebě).
    Upozorňuji, že poplatníkem daně silniční za toto vozidlo je jeho provozovatel(vlastník) zapsaný v technickém průkazu, tj. osoba, která podnikateli vozidlo zapůjčila (půjčitel).
    Ing. Karel Janoušek

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).