Hlavní navigace

Názor k dotazu Z-ec v insolvenci-povinnost z-tele od ... - Re: z-ec v insolvenci-povinnost z-tele K povinnosti srážky...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 10. 2012 13:12

    ... (neregistrovaný)

    Re: z-ec v insolvenci-povinnost z-tele
    K povinnosti srážky deponovat se vám vyjádří jiní - podle mého jde o ohýbání zákona.
    Začátek insolvence jednoduše:
    Je podán (u zam-ců nejčastěji jimi samými spolu s návrhem na oddlužení) insolvenční návrh. Již od podání ins. návrhu nelze probíhající exekuce provést, v nařízených exekucích se pokračuje až po skončení ins. řízení.

    §109 IZ
    (1) Se zahájením insolvenčního řízení se spojují tyto účinky:
    c) výkon rozhodnutí či exekuci, která by postihovala majetek ve vlastnictví dlužníka, jakož i jiný majetek, který náleží do majetkové podstaty, lze nařídit, nelze jej však provést.

    Následně soud ustanoví insolvenčního správce a rozhodne o řešení úpadku. U zam-ců to bude nejčastěji formou oddlužení a pokud nebudou splněny podmínky oddlužení, potom konkurzem. Do doby ustanovení ins. správce disponuje s majetkovou podstatou (mj. celou mzdou) zam-ec.

    § 111 IZ
    (1) Nerozhodne-li insolvenční soud jinak, je dlužník povinen zdržet se od okamžiku, kdy nastaly účinky spojené se zahájením insolvenčního řízení, nakládání s majetkovou podstatou ... pokud by mělo jít o podstatné změny ve skladbě, využití nebo ... Peněžité závazky vzniklé před zahájením insolvenčního řízení je dlužník oprávněn plnit jen v rozsahu a za podmínek stanovených tímto zákonem.

    Jakmile je rozhodnuto o úpadku, měl by plátce mzdy strhávat a ins. právci odvádět srážku jako pro přednostní pohledávky. V případě povolení oddlužení přijde plátci mzdy rozhodnutí, v případě konkurzu se toto plátce mzdy dozví (bohužel) z úřední desky soudu (ins. rejstříku).

    § 406 IZ
    (3) V rozhodnutí, jímž schvaluje oddlužení plněním splátkového kalendáře, insolvenční soud
    d) přikáže plátci mzdy dlužníka, ... aby po doručení rozhodnutí o schválení oddlužení prováděl ze mzdy nebo jiného příjmu dlužníka stanovené srážky a nevyplácel sražené částky dlužníku.
    (5) Rozhodnutí o schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře doručí insolvenční soud do vlastních rukou také plátci mzdy dlužníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).