Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Daňové zvýhodnění-souběh zaměst. a OSVČ od Zdena R - Re: Daňové zvýhodnění-souběh zaměst. a O Děti si uveďte...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 3. 2013 23:34

    Zdena R (neregistrovaný)

    Re: Daňové zvýhodnění-souběh zaměst. a O
    Děti si uveďte do daňového přiznání a neobávejte se, že budou uplatněny dvakrát. Paní účetní v zaměstnání je brala v úvahu jen při výpočtu ZÁLOHY na daň. Stejně tak brala v úvahu slevu na poplatníka. Vy si nyní v daňovém přiznání vypočítáte svoji konečnou daňovou povinnost. Zapíšete tam všechny své celoroční příjmy, vypočítáte celkový základ daně (od kterého případně odečtete nějaké nezdanitelné části, například životní pojištění) a pak daň. Od daně si odečtete slevy, na které jste měl v příslušném roce nárok, tedy slevu na poplatníka, případně i na vyživovanou manželku a daňové zvýhodnění na obě děti.

    Daňové zvýhodnění na vyživované děti může mít podobu slevy - to znamená, že slevujete z daně tak dlouho, dokud není nulová. Když jste na nule a ještě jste neuplatnil celé zvýhodnění, tak můžete uplatnit daňový bonus. To znamená, že namísto toho, abyste odvedl daň státu, tak stát naopak zaplatí Vám.

    Podle toho, co jste uvedl, ale nebudete mít na daňový bonus nárok, máte dost velké příjmy v zaměstnání (kdyby byly nízké, tak byste měl na potvrzení uvedený úhrn vyplacených měsíčních bonusů) a v daňovém přiznání k nim přidáte ještě příjmy z podnikání. Pokud byste vykázal v podnikání ztrátu, tak o ni nemůžete snížit příjmy ze zaměstnání.

    Doufám, že jsem Vás nezmátla ještě víc:-)

  • 2. 3. 2013 8:22

    Erik (neregistrovaný)

    Re: Daňové zvýhodnění-souběh zaměst. a O
    Naopak, děkuji mnohokrát, teprve teď jsem to pochopil!!!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).