Re: FÚ-dar nemo(hypo)-daň dar.nebo z pře
Trochu se ztrácím v dotazu, ale obávám se, že nejde o darování (poskytnutí podílu bezúplatně), ale o poskytnutí s protiplněním a to převzetím hypotečního úvěru. V takovém případě by skutečně měla být zaplacena daň z převodu nemovitosti a nikoliv daň darovací. Obrátila bych se právníka, aby posoudil uvedenou smlouvu s navržením dalšího postupu.
Nelze hradit daň darovací a zároveň daň z převodu nemovitosti. Buď jde o bezúplatné poskytnutí věci (tedy o dar). Nebo o úplatné předání věci a to platí i v případě protiplnění (např. převzetím a doplacením úvěru za darujícího) - pak se nejedná o dar.
V podstatě ano tak (ačkoliv jsem pouze prostředník) jedna strana už se snaží dohodnout s FÚ a pozdě dodat přiznání dar.daně, u druhé strany tedy dárce(2roky po rozvodu) přes známé finančák dává avizo, že bude chtít daň z převodu, během týdne proběhne schůzka, čekám s čím přijde, šlo mi o to, zda FÚ může žádat z obou stran dvě daně (dar.a z převodu) to mi připadá nepravděpodobné.
Na doplnění, zřejmě to bude hodně záležet na znění darovací smlouvy, četl jsem předběžné návrhy (u hypo banky žádost o přepis třikrát za rok a půl), běžná bianko smlouva z netu, dárce vlastník ideální poloviny daruje bla bla bla obdarovaný dar přijímá i se závazkem hypo úvěr... Pokud bude FÚ neústupný na právníka zřejmě dojde.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.