Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Manželka vyživovaná osoba - doklad?? od xyz - Re: Manželka vyživovaná osoba - doklad?? zákon č.586/1992 Sb....

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 6. 2013 6:06

    xyz (neregistrovaný)

    Re: Manželka vyživovaná osoba - doklad??
    zákon č.586/1992 Sb. § 35 ba odst. b) .... na manželku(manžela) žijící ve společné domácnosti pokud nemá vlastní příjem přesahující 68 000 Kč za zdaňovací období ........

  • 14. 6. 2013 7:00

    iva. (neregistrovaný)

    Re: Manželka vyživovaná osoba - doklad??
    Jenže to je možnost uplatnit slevu - nikoli jak doložit oprávněnost slevy. Dokladem je jen doklad totožnosti manželky (příp. její průkaz ZTP/P) - § 38l odst. 2 písm. a) - a ani pokyn D6 nespecifikuje žádný způsob prokazování výše příjmu manželky. V rámci provádění RZD toto nezkoumám, je na poplatníkovi, že si v Prohlášení uvede, že "manželka neměla příjmy vyšší jak ..." a v rámci podaných DP se mi prozatím nestalo, že by to chtěl někdy správce daně doložit (např. potvrzením sociálky, výměrem důchodu apod.).
    Správce daně Vám přece musí říct o jaký předpis (§ zákona, vyhlášky) se opírá. Sama jsem na to zvědavá.

  • 14. 6. 2013 7:44

    Jana M. (neregistrovaný)

    Re: Manželka vyživovaná osoba - doklad??
    Děkuji za názor, také si myslím, že mi to prostě "musí věřit", že jsme částku danou zákonem nepřesáhla, v případě pochybností ať si přijdou na kontrolu. Stejně ani jakékoliv potvrzení ze sociálky nic neřeší, kdybych "zatloukla" ještě nějaké jiné příjmy.
    A neustálé vyhrožování kontrolou místo relevantní odpovědi - bohužel není to poprvé, co to manžel slyšel - mi přijde jako úřední šikana... bohužel i tací úředníci jsou mezi námi.
    Ještě jednou děkuji za názor.

  • 14. 6. 2013 8:02

    xy5

    Re: Manželka vyživovaná osoba - doklad??
    pokud jí dodáte potvrz. z úřadů, kolik jste pobrala na PPM a RP a oni zjistí, že jste nedosáhla příjmů 68tis. Kč, pak jim to bude stačit
    pokud jim toto potvrz., které vyžadují, nedodáte, potom si to budou zjišťovat sami a budou se v tom hrabat a možná budou zjišťovat, jestli jste neměla ještě nějaké příjmy bokem
    takže já bych volila cestu menšího zla a potvrz. jim dodala, zvlášť, jestli jste mlluvila pravdu. Pokud jste měla za PPM + RP vyšší příjem a jen jste doufala, že v tom nebude nikdo šťourat, pak je to Váš problém a budete muset nést následky.

  • 14. 6. 2013 8:04

    xy5

    Re: Manželka vyživovaná osoba - doklad??
    a ještě je možné, že jste po MD čerpala u zam-tele dovolenou, mohla jste od něho dostat nějakou odměnu apod., takže toto si mohou také ještě zjistit

  • 14. 6. 2013 8:04

    HP (neregistrovaný)

    Re: Manželka vyživovaná osoba - doklad??
    S dovolením přidám i svůj názor: Ano, máte pravdu, že potvrzení o Vašem příjmu ze sociálky po Vás FÚ vyžadovat nemůže. Cílem správy daní je správné vyměření daně. Pokud má paní pochybnost o výši Vašeho příjmu, pak by měla zahájit postup k odstranění pochybností dle §89 a dalších daň. řádu a je na Vás jakým způsobem pravdivost údajů prokážete. Případně má zahájit kontrolu. Těchto postupů chtěla zřejmě správkyně ušetřit jak vás tak i sebe, proto chtěla potvrzení bez zahájení tohoto řízení.

  • 14. 6. 2013 7:32

    Jana M. (neregistrovaný)

    Re: Manželka vyživovaná osoba - doklad??
    Ano, to je přesně ta sleva, kterou jsme uplatňovali, ale tento zákona ani prováděcí pokyn neřeší, jak doložit, že příjmy těch 68 000 nepřesáhly. Správkyně daně na to vyžaduje potvrzení, dle mého názoru na to nemá žádnou právní oporu.

  • 14. 6. 2013 7:55

    jakk (neregistrovaný)

    Re: Manželka vyživovaná osoba - doklad??
    Tak ji dejte čestné prohlášení,že vaše příjmy nepřesáhly částku 68 000 Kč.

  • 14. 6. 2013 12:18

    xyz (neregistrovaný)

    Re: Manželka vyživovaná osoba - doklad??
    Ano, v mnoha případech jako důkaz stačí čestné prohlášení. Nemáte pravdu v tom, že když po Vás chtějí prokázát, že jste skutečně nepřesáhla 68 000,- nemají podporu v zákoně. Mají, a také jak již tady někdo psal, mají prostředky na to, jak skutečnost zjistit. Nevím, čemu se tak bráníte, pokud jste slevu na dani manžela uplatnili oprávněně. Pokud ne, budete mít tak jako tak velký problém a mohu Vás ujistit, že po létech zkušeností že pokud zjistí neoprávněnost uptnění vrátíte nejen neoprávněně sníženou daň ale zaplatíte tučné penále a dokonce Vám mohou dát i pokutu. Když děláme v poměrně velké firmě zaměstnancům daňové vyrovnání a zaměstnanec uplatňuje odečet na manželku, potvrzení o jejím příjmu, nebo čestné prohlášení manželky ža je např. na rodičovské dovolené a jinýmm příjem nemá je zcela automatické, jinak se zaměstnanci tato sleva neuplatní. Z FU na daň z příjmu ze závislé činnosti chodí pravidelně kontroly a pokud jakákoliv sleva na dani není řádně doložena automaticky jí vyhazují. Problém má pak nejen zaměstnanec ale i zaměstnavatel, že slevu uplatnil bez důkazních prostředků. Toto vše platí i pro OSVČ nebo pro občana, který si z nějakého důvodu dělá daňové přiznání sám.
    Tyto důkazní materiály se vždy přikládájí k daňovému přiznání. Pokud je tam automaticky nedáte, správce daně Vás vyzve k jejich dodání. Zbytečně si tímto oddalujete výplatu vracené daně.

  • 14. 6. 2013 12:51

    Katka2 (neregistrovaný)

    Re: Manželka vyživovaná osoba - doklad??
    Čistě teoreticky - jak chcete dokázat něco, co není? Když dodám potvrzení, že jsem dostala PPM dejme tomu 50000, jak to dokazuje, že jsem jiné příjmy neměla?

  • 14. 6. 2013 13:12

    Jana M. (neregistrovaný)

    Re: Manželka vyživovaná osoba - doklad??
    No to je přesně ta logika - nebo co dokládat v případě pouze rodičovského příspěvku, který se do příjmů stejně nezapočítává?? Předpokládám, že čestné prohlášení. Ale to má stejnou věrohodnost jako to, že si to manžel pouze uvede a na konci podepíše, že je to pravda. Prostě buď jemu nebo mně to budou věřit, nebo si to budou muset všude možně prověřit, jestli jsme něco nezatloukli.
    Díky za Váš názor, přeju fain den i začínající víkend.

  • 14. 6. 2013 13:23

    iva. (neregistrovaný)

    Re: Manželka vyživovaná osoba - doklad??
    Asi hodně záleží na konkrétním správci daně (úředníkovi). Jednomu zaměstnanci, českému občanovi, dělala loni správkyně daně "obstrukce" ohledně jeho daňového přiznání a uplatnění slevy na manželku - chtěla doklady z ÚP i ze sociálky. Na druhou stranu TA SAMÁ správkyně daně bez mrknutí oka uznala slevu na vyživovanou manželku občanovi SK, který zde leta pracuje, má zde trvalý pobyt a manželka nepracuje, není vedena ani na ÚP (dříve se říkalo "žena v domácnosti" - pečuje o děti, manžel ji uživí a ona je pro zdrav. pojištění OBZP). Nechtěla žádné doklady, ani čestné prohlášení.
    Takže asi tak ... Hezký víkend.

  • 14. 6. 2013 12:59

    Jana M. (neregistrovaný)

    Re: Manželka vyživovaná osoba - doklad??
    Dobré odpoledne, děkuji všem za názory.
    Jen na dovysvětlení, asi jsem to v původním dotazu neformulovala přesně. Nárok na uplatnění slevy manžel samozřejmě má, po celý rok jsem měla pouze 3 měsíce mateřské, jinak žádné jiné započitatelné příjmy. Tím pádem mě vyhrožování kontrolou nechává v klidu. Potvrzení samozřejmě mám připravené, případně čestné prohlášení není problém sepsat, spíš jsem se ptala na to, jestli mám nějakým předpisem danou povinnost AUTOMATICKY k prokázání nároku dokládat příjmy. Samozřejmě pokud se to úřednici nezdá - což nechápu, když vidí, že manžel v roce 2011 začal uplatňovat nově narozené dítě - pak je to o nějaký další komunikaci.
    Jsem trochu z oboru, takže vím, že se dělají ta čestná prohlášení, ale je předpis, který to nařizuje?? U všech ostatních slev a odečitatelných položek je přesně vymezeno, jakými potvrzeními a jinými doklady se prokazují...
    Díky všem za Váš čas a přeju krásný den i fain víkend.

  • 14. 6. 2013 13:07

    12345 (neregistrovaný)

    Re: Manželka vyživovaná osoba - doklad??
    Přidám svůj názor: To, že začal uplatňovat děti neznamená ale vůbec nic :) natož skutečnost, že jste neměla příjem :) A co se týče dokladů: Na Vašem místě, pokud máte problém cokoliv doložit, bych jim oznámila, že nemusít doložit nic a hotovo. zároveň bych si to potvrzení připravila a čekala na kontrolu :) Úřednice to s Vámi myslela dobře, chtěla předejít kontrole :) Známý to udělal jako vy a ejhle, přišli na to, že "zapomněli", že manželka čerpala dovolenou po mateřské..no pokutu dostali...

  • 14. 6. 2013 15:28

    Jana M. (neregistrovaný)

    Re: Manželka vyživovaná osoba - doklad??
    Já to potvrzení samozřejmě dodám, už ho mám připravené, jde mi o to, jestli jsem pochybila v tom, že jsem ho nedodala rovnou. Co jsem kde hledala, žádný předpis mi tuhle povinnost neukládal. Proto jsem i vznesla tenhle dotaz tady, jestli je ještě nějaký jiný předpis (zákon, vyhlášla, nařízení, pokyn atd.), o kterém nevím. Popravdě nikdo mi zatím neodpověděl, že bych byla povinná to doložit na základě toho a toho § v tom a tom zákoně atd.
    Taky by asi byla jiná situace, kdyby úřednice požadovala potvrzení, protože si není jistá, že jánevímco, ale ona to bere tak, že už jsem to měla doložit rovnou.
    Kontroly se nebojím, vím, že to mám v pořádku, dovolenou jsem nečerpala, jiný pracovní poměr ani dohodu nemám, mateřská za 3 měsíce se ani neblížila částce 68 tisíc, prostě by nic nenašli.
    I tak děkuju za názor, Vámi navrhované řešení (nedodat a čekat na kontrolu) by určitě byla jedna z možností, samozřejmě pokud mohu, tak se tomu ráda vyhnu.
    Přeju krásný víkend a mějte se fain.

  • 14. 6. 2013 17:16

    Líba (neregistrovaný)

    Re: Manželka vyživovaná osoba - doklad??
    Všem, kterým jsem dělala DP a byli po část roku na ÚP, jsem řekla, že potvrzení o evidenci na ÚP není potřeba, zákon to nepožaduje, protože to, že neměli po dobu evidence příjem, to nedokládá. Přesto to po nich FÚ chtěl a ten blbec jsem byla pro všechny já.

  • 14. 6. 2013 17:48

    12345 (neregistrovaný)

    Re: Manželka vyživovaná osoba - doklad??
    Ano, já mám taky tu zkušenost..dokonce jsem měla klienta, který část roku nebyl nikde..ani na úp a ZP si platil sám. Musel doložit doklady o zaplacení..nechápu

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).