Vlákno názorů k dotazu Výživné + nepředn.exe a vyživované osoby od RenataH - Re: výživné + nepředn.exe a vyživované o Vy to...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 9. 2013 22:28

RenataH (neregistrovaný)

Re: výživné + nepředn.exe a vyživované o
    Vy to chápete správně. Zkuste kolegyni odkázat na Nařízení vlády 595/2006 Sb., podle něhož se srážky provádějí:
    "....Jedna čtvrtina nezabavitelné částky se nezapočítává na žádného z těch, v jejichž prospěch byl nařízen výkon rozhodnutí pro pohledávky výživného, jestliže výkon rozhodnutí dosud trvá."
    Stanovení výživného není výkon rozhodnutí.

• 3. 9. 2013 17:44

LS (neregistrovaný)

Paní Renato, děkuji Vám za reakci.
    Vyhlášku jsem jí citovala, ukázala jsem odpovědi z poraden, kde odpovídají na otázky, které se tohoto týkají... a nic. Stále říká, že ne, že to chápu špatně.´
    Teď přišla se zápisem z nějakého školení, kde má napsáno, že kdyby nám zaměstnanec každý měsíc nosil složenky, že si sám platí výživné, že mu osoby jako vyživované uplatnit můžeme. Pokud to ale jednou naběhne do mzdy, tak je to prostě pohledávka na výživném a osoby započítat nelze.
    Nevím, jestli si to tady ještě přečtete, uvidím.
    Jsem v koncích, nevím, jak a čím mám argumentovat, když logicky pohledávka je dluh a pokud někomu srážím běžné nedlužné soudem vyměřené výživné, tak to prostě pohledávka není.... a prostým nasazením do mzdy se to pohledávkou nestává, pohledávka je dluh, na který je vydán exekuční příkaz.

• 3. 9. 2013 17:51

RenataH (neregistrovaný)

My například některým zaměstnancům na jejich žádost strháváme ze mzdy a posíláme příspěvek na penzijní připojištění nebo životní pojištění. Ani to neznamená, že je to dluh, je to na jejich žádost. Vy mu výživné strháváte také na jeho žádost, resp. na základě jeho domluvy s manželkou, nemáte na to "výkon rozhodnutí", v podstatě to vy jako zaměstnavatel platíte proto, aby v případě jakékoliv exekuce bylo výživné strháváno vždy přednostně.

• 3. 9. 2013 18:17

Kara (neregistrovaný)

I já souhlasím s Renatou a Vámi. On má soudem přikázáno platit výživné, které zasílá. To není výkon rozhodnutí, výkonem rozhodnutí by bylo, kdyby na adresu firmy přišel příkaz, že mu to musíte srážet. Pokud mu to výživné nesrážíte exekučně, pak jsou ty děti vyživované. Nakonec - Vaše kolegyně sama říká, že pokud by donesl složenky, že výživné platí, děti by byly jako vyživované. Ať se na to podívá tak, že Vám to placené výživné nemusí dokazovat složenkami, protože si to nechává sám rovnou srážet ze mzdy a posílat (nesrážíte mu to na základě výkonu rozhodnutí).

• 3. 9. 2013 18:33

LS (neregistrovaný)

Paní Karo, i Vám děkuji za odpověď.
    No to jsem taky říkala, že to vyjde nastejno - ale ona argumentuje tím zápisem ze školení, kde má napsáno, že pokud nosí složenky, tak ano započítávat, a pokud mu to dáme do mzdy, tak v žádném případě započítat nesmíme, a že prostě když na něj přijde exekuce, tak on už by stejně neměl na placení a tím je z toho pohledávka.
    Já už fakt nevim, jak na ni :)

• 3. 9. 2013 19:26

Líba (neregistrovaný)

Já myslím, že všichni jsme si už v zápisu ze školení našli nějakou blbost. Někdy jsme to v tu chvíli špatně pochopili a někdy ten školitel byl prostě mimo mísu. Můj názor vaši kolegyni asi moc nezajímá, ale našla jsem diskuzi s panem "...", kterého tady na BC na exekuce považujeme za odborníka. Zkuste pohledat i další, třeba to bude pro ni víc srozumitelné.

http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=985155

• 4. 9. 2013 21:30

LS (neregistrovaný)

Děkuji za odkaz, i na ten jsem při hledání v historii narazila. A přesně tak - za tu dobu, co si sem chodím číst, tak vím, že pan 3 tečky je dobrý a problematice rozumí.
    Jak budu mít čas, tak na to ještě mrknu a prostuduju.

• 4. 9. 2013 10:20

Kara (neregistrovaný)

Buď to špatně pochopila a zapamatovala si jen ty "složenky" nebo byl popleta přednášející (ale spíš bych to tipovala na to špatné pochopení). Řekněte jí, ať se poinformuje také jinde, než ve svém zápisníčku.

• 4. 9. 2013 21:22

LS (neregistrovaný)

No tak nějak, když člověk musí na školení poslouchat a zároveň zapisovat, může se stát, že je něco špatně pochopeno.
    Dnes bylo další kolo: pokud prý se zaměstnancem uzavřu dohodu na to, že mu budu srážet soudem stanovené běžné výživné, stane se z toho výživného stážka jako každá jiná, jako by se to posílalo například na nějakou půjčku, takže to už nemůžu brát jako přednostní srážku na výživné... tož teda nevim, podle mě výživné zůstane vždycky výživným...
    Napsala jsem si schema výpočtu, jak bych postupovala podle sebe, to znamená od čisté mzdy odečíst 6065 a 2 x 1615 na 2 děti, potom tam máme 3 třetiny a nějakou plně zabavitelnou částku a rozdělila bych to následně: na běžné výživné (3300) bych vzala jednu třetinu (3032) a část (268) z plně zabavitelné části, a na nepřednostní exekuci bych vzala druhou třetinu (3032) a zbytek plně zabavitelné části. Zaměstnanci zůstane 6065 + 2 x 1615 + 3032.
    Prosím o kontrolu, jestli uvažuji správně.
    Pokud ano, tak jí dám svoje schéma a budu po ní chtít její schéma a pak uvidim.
    Omlouvám se, že s tím furt otravuju a za každou odpověď děkuji.

• 3. 9. 2013 18:18

LS (neregistrovaný)

Ano, přesně tak. Srážím na jeho žádost kvůli exekucím a jako podklad dodal soudem vyměřené výživné. Přece soudem vyměřené výživné, které řádně a včas platí, nyní prostřednictvím zaměstnavatele, není pohledávka... ještě mluvila o tom, že někdy je ve značce výměru výživného písmenko P a někdy E. Takže to by mohlo být, že E by mohlo být exekuční.... ale tohle nevím. V tom jeho je P.
    A termín "výkon rozhodnutí" - může se tímto rozumět soudem vyměřené výživné? Řekla bych, že výkon rozhodnutí je až při neplacení výživného, kdy soud přikáže exekučním příkazem přímo zaměstnavateli, aby srážel.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).