Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Nástup po RD od Fely - Re: nástup po RD Dobrý den, paní má povinnost...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 10. 2013 9:51

    Fely

    Re: nástup po RD
    Dobrý den, paní má povinnost se zajímat, zda se má vůbec kam vrátit, řešit nástup, případně ukončení PP, RD je maximálně 3 roky, pokud by chtěla být doma ještě rok, musí předem požádat zaměstnavatele o čerpání neplacené dovolené. Pokud nenastoupí, ani se neozve, je to důvodem k ukončení PP. (z praxe vím, že děvčata se neozývají).

  • 13. 10. 2013 20:08

    Helen (neregistrovaný)

    Re: nástup po RD
    Případný soud by mohl přihlédnout k tomu, zda ze strany zaměstnavatele došlo ke kontaktování zaměstnankyně s upozorněním, že jí vypršela doba čerpání rodičovské dovolené i když to povinností zaměstnavatele není.
    V jednom soudním judikátu jsem četla, že nelze posuzovat jako absenci, to že zaměstnankyně nenastoupila do práce po skončení RD, jestliže ji zaměstnavatel před tím písemně neupozornil, že jí RD skončila a má nastoupit do práce. Takže osobně bych zaslala na doručenku upozornění, že první pracovní den po 3. narozeninách dítěte ji očekáváme v zaměstnání. Pokud nebude reagovat a nenastoupí, dávala bych áčka taky, bez toho upozornění ne. Zaměstnavatel sice tuto povinnost ze zákona nemá, ale dokládá to to, že učinil vše co mohl a zaměstnankyně přesto nereagovala. Možná se k tomuto více vyjádří nějaký právník.

  • 17. 10. 2013 10:07

    xyz (neregistrovaný)

    Re: nástup po RD
    Prosím a nevíte číslo toho judikátu? Díky

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).