Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Cestovní náhrady od Mak - Re: Cestovní náhrady Podle mého názoru první den nevznikl...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 11. 2013 11:12

    Mak (neregistrovaný)

    Re: Cestovní náhrady
    Podle mého názoru první den nevznikl nárok na zahraniční stravné, zaplatíte mu stravné tuzemské. Na území ČR byl 7 hodin, protože mu nevznikl nárok na zahr. stravné , je potřeba přičíst 3 hodiny v zahraničí k 7 hodinám na území ČR. Celkem tedy 10 hodn pro výpočet tuz. stravného
    Druhý den mu nevznikl nárok na tuzemské stravné, ale na zahr. stravné nárok vznikl a bude mu tedy náležet 1/3 zahraničního stravného.

  • 14. 11. 2013 11:22

    zlata (neregistrovaný)

    Re: Cestovní náhrady
    ale zahraniční stravné v kalendářním dni se sčítá, když ho tedy sečtu mám 4,5 hod, co s tím?
    Děkuji.

  • 14. 11. 2013 11:40

    Mak (neregistrovaný)

    Re: Cestovní náhrady
    Aha, já myslela, že to byly dva dny, omlouvám se, přehlédla jsem to.

    Dala bych tuzemské stravné za 7 hodin na 1. prac. cestě a zahraniční stravné za 4,5 hodiny na 1. a 2. pracovní cestě mimo území ČR,tedy 1/3 zahraničního stravného. Našla jsem i nějaký článek, který to řešil stejně, jestli je to ovšem správně si taky úplně jistá nejsem. Ale takto bych ho vypočítala. Ještě se dívám na internetu, jestli někde nenajdu něco jiného :)

  • 14. 11. 2013 11:44

    Jana N. (neregistrovaný)

    Re: Cestovní náhrady
    dala bych tuzemské ze 7 hodin a stravné 1/3 nároku ze země , kde strávil více času

  • 14. 11. 2013 12:07

    Mak (neregistrovaný)

    Re: Cestovní náhrady
    Mám tady knížku Cestovní náhrady podle ZP s komentářem a zde píší:

    Protože je logické, že se doba strávená v zahraničí nemůže započítávat dvakrát, nemůže být připočítávána doba, která trvá hodinu a déle, za kterou však nevzniklo právo na zahr. stravné, k době rozhodné pro stravné v žádné jiné než v poslední zahr. prac. cestě konané v rámci kal. dne. Celkovou dobu strávenou v zahraničí při více zahr. prac. cestách v jednom kal. dnu lze totiž zjistit, až po skončení poslední z nich. Proto bude právo na zahr. stravné posuzováno ve vztahu k právu na stravné podle skutečnosti, zda vzniklo právo na zahr. stravné při této poslední pracovní cestě. V případě, že ano, musí celková doba v zahraničí trvat déle než 5 hodin, aby vzniklo právo na zahraniční stravné. Bude-li doba strávená v zahraničí trvat kratší dobu, přičítá se tato doba k době rozhodné pro výši stravného při této poslední zahr. cestě. Pokud právo na stravné při této zahr. prac. cestě nevznikne, bude postačovat pouze 1 hodina a déle v zahraničí, aby vzniklo právo na zahr. stravné.
    Když vezmu Váš případ. Při poslední prac. cestě v kalendářním dni nárok na tuzemské stravné nevznikl, celkem v zahr. strávil 4,5 hodiny (splněna podmínka 1 hodina a déle) a dáte mu tedy 1/3 zahr. stravného. Takto jsem ten komentář pochopila já

  • 15. 11. 2013 8:28

    zlata (neregistrovaný)

    Re: Cestovní náhrady
    Pokud jsem to pochopila správně, tak vše záleží na poslední pracovní cestě v daném kalendářním dni. Pokud u poslední cesty vznikne nárok na tuzemské stravné a v zahraničí celkem za kalendářní den byl méně jak 5 hod, tak čas v zahraničí přičtu k době strávené v ČR na poslední cestě. Pokud ale u poslední cesty nevznikne nárok na tuzemské stravné a v zahraničí celkem za kalendářní den byl méně jak 5 hod, tak dostane 1/3.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).