Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Nárok na odstupné?? od Kara - Re: Nárok na odstupné?? Určitě to má být tak,...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 11. 2013 10:50

    Kara (neregistrovaný)

    Re: Nárok na odstupné??
    Určitě to má být tak, že má být ukončený pracovní poměr v 1. firmě a uzavřen nový ve 2. firmě? V takových případech se to totiž řeší tak, že se obě firmy dohodnou na převzetí zaměstnanců se všemi jejich právy a povinnostmi, tzn. že 2. zaměstnavatel převezme zaměstnance s jejich platnými smlouvami. Se zaměstnanci se pouze toto převzetí projedná předem, že od určitého data budou převedeni pod nového zaměstnavatele, ale jinak se pro ně nic nemění, nejde o ukončení poměru a uzavření nového, jejich pracovní smlouva stále platí, pracovní poměr stále pokračuje, akorát jejich zaměstnavatel je někdo jiný. A pokud takový zaměstnanec nechce přejít po nového zaměstnavatele, může skončit (svojí výpovědí), bez odstupného.
    Pokud to ale chtějí udělat tak, že máte podepsat dohodu o skončení a pak novou pracovní smlouvu (tzn. nový nástup), tak si musíte rozmyslet, jestli při daných podmínkách na to přistoupíte - např. aby nová prac. smlouva nebyla hodně nevýhodná a aby byla bez zkušební doby. Jinak na skončení dohodou přistupovat nemusíte. Pak by Vám asi dali výpověď (nadbytečnost nebo rušení části zaměstnavatele), při které náleží odstupné. Anebo Vám pak život tak otráví, že později odejdete sama, bez odstupného.

  • 18. 11. 2013 11:04

    Ema 15 (neregistrovaný)

    Re: Nárok na odstupné??
    Děkuji za rychlou odpověď, nejdříve nám bylo řečeno, že dostaneme nové smlouvy a můžeme si rozmyslet, zda na ně přistoupíme, nebo odejdeme s odstupným, jenže pak si asi spočítali, kolik by museli dát na odstupný, kdyby nás bylo víc, kdo by chtěl odejít a tak vyrukovali, že na odstupný nemáme nárok a my teď nevíme na čem jsme. Ještě jedna drobnost, na našem úseku jsme 3 zaměstnanci a 1 místo zaměstnavatel ruší , v takovém případě by jsme nárok na odstupné měli? Jenže kolegyně chce jít dobrovolně na předčasný důchod a tím vlastně to místo uvolní a zůstaneme tam jen dvě, takže nárok na odstupné zaniká??

  • 18. 11. 2013 13:52

    Katka2 (neregistrovaný)

    Re: Nárok na odstupné??
    Nejdřív k druhé části - když ze tří zůstanou dvě, tak ty dvě co zůstaly odstupné opravdu nedostanou (za co taky, že?)
    Kara vám to napsala tak obšírně a srozumitelně, že není co dodat. Vy musíte zjistit, co má zam-tel za lubem, a podle toho se k tomu vyjádřit. Jestli to "vyrukování" není náhodou ten převod.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).