Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Prohlášení poplatníka - rodičovská od xJ - Re: Prohlášení poplatníka - rodičovská Váš podpis na prohlášení...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 2. 2014 19:19

    xJ (neregistrovaný)

    Re: Prohlášení poplatníka - rodičovská
    Váš podpis na prohlášení nijak nesouvisí s tím, aby si manžel mohl na vás jako manželku uplatnit slevu. Podmínkou uplatnění slevy na manželku je pouze výše vašeho příjmu v roce 2013 a ten nesmí být vyšší než 68000,- /rok. Do tohoto příjmu se počítá mzda, nemocenské dávky, PPM a pod.(nepočítá se rodičovský příspěvek).
    Otázkou je, jestli jste v roce 2013 měla ještě nějaký příjem ze kterého vám byla sražena zálohová dań. Pokud ano, tak byste mohla požádat zaměstnavatele o roční zúčtování a sražená zálohová daň by se vám vrátila. To byste v prohlášení poplatníka zaškrtla, že chcete provést roční zúčtování.
    Abyste ale podepisovala prohlášení na rok 2014 by bylo asi zbytečné, pokud se nebudete do této práce během roku vracet, protože tím, že byste ho měla podepsané pro rok 2014 u svého zaměstnavatele, nemohla byste ho případně podepsat u jiného zaměstnavatele, když byste náhodou chtěla někde jinde pracovat (což při čerpání RD můžete), to byste potom podpis na prohlášení u svého zaměstnavatele měla zrušit, abyste mohla podepsat jinde.

  • 12. 2. 2014 19:22

    majkala (neregistrovaný)

    Re: Prohlášení poplatníka - rodičovská
    Aha už tomu rozumím, teda vůbec nechápu, proč to po mě chtěli podepsa, když jsem žádný příjem od nich neměla. Takže manže si klidně na mě uplatní tu slevu - měla jsem jen rodičák a ten jak jsem se dočetla se nepočítá.

  • 12. 2. 2014 19:24

    xJ (neregistrovaný)

    Re: Prohlášení poplatníka - rodičovská
    Ano, mažel si na vás slevu může uplatnit a vy když tak dejte zaměstnavateli vědět, že prohlášení nebudete podepisovat, není to vaše povinnost, je to jenom vaše právo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).