Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Ordinace-nedoplatky od pojišťoven od maxx - Re: Ordinace-nedoplatky od pojišťoven Každá zdrav. poj. ke každé...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 2. 2014 16:04

    maxx (neregistrovaný)

    Re: Ordinace-nedoplatky od pojišťoven
    Každá zdrav. poj. ke každé faktuře vystavuje zprávu, kde je napsáno, proč a které výkony vyškrtla (a tím pádem nezaplatila) a nebo je tam uvedeno, kolik peněz přiznala (zaplatila více). Tyto zprávy přikládám k fakturám a opravuji částku na faktuře podle toho. Nedoplatky, přeplatky tak nevznikají.
    U účetnictví pozor na opravné faktury (některé vyškrtnuté výkony byly pouze nafakturovány jiné pojišťovně - člověk neoznámil změnu). Měly by spadat do správného období.

  • 27. 2. 2014 19:52

    Mata (neregistrovaný)

    Re: Ordinace-nedoplatky od pojišťoven
    Tak ta příloha, o které píšete, se mi vůbec nedostala do ruky... Myslela jsem, že bych nedoplatky zaúčtovala na 5xx a přeplatky na 6xx, protože se mi moc nezdálo opravovat již odeslané faktury, protože ve výpisech je vidět, co opravdu přišlo a není to smyšlené. Není moje úvaha úplně mimo?
    Předem díky za odpověď, na kontrole jsem ještě nebyla, tak si vůbec nejsem jistá :-(

  • 28. 2. 2014 7:41

    maxx (neregistrovaný)

    Re: Ordinace-nedoplatky od pojišťoven
    Nevím, jestli to je dobré řešení. Oni Vám vlastně neodsouhlasili výši faktury. Nedoplatek určitě ne na 5.., jde o snížení příjmů. Jakým způsobem to doložíte - je na Vás. Zkuste se na tyto korekční dopisy zeptat. Mě je lékaři dávájí (buď chodí poštou nebo je tisknout z portálu, kam odesílají elektronicky faktury), pokud se ke mě nějaký nedostane (a byla změna částky), tak si volám na pojišťovnu a oni mi to pošlou.

    Já vede DE, u mě nejsou přeplatky a nedoplatky takový problém. Prostě jsem dostala danou částku a tu zdaním. Vnitřní evidence je až v druhé řadě. V účetnictví bych byla opatrnější.

  • 28. 2. 2014 16:34

    xx (neregistrovaný)

    Re: Ordinace-nedoplatky od pojišťoven
    Měsíční vyúčtování pojišťoven je podkladem pro jakékoliv opravy (ať už korekci faktury nebo opravný doklad). Koriguje se směrem nahoru i dolů. Snad kromě VZP jsou veškerá vyúčtování čitelná. VZP na druhou stranu poskytuje zálohy, neplatí přímo fakturovanou částku. V účetnictví je to "lahůdka", u plátců DPH je to ještě "pikantnější".

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).