Vlákno názorů k dotazu Čerpání dovolené po mateřské od Kara - Re: Čerpání dovolené po mateřské Doba mateřské dovolené...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 5. 2014 11:56

Kara (neregistrovaný)

Re: Čerpání dovolené po mateřské
    Doba mateřské dovolené se bere z hlediska určování nároku na dovolenou jako doba odpracovaná. Od ledna 2014 do května 2014 tedy jakoby odpracovala aspoň 60 směn a tím pádem jí vzniká nárok na celoroční výměru dovolené. Pokud si o její čerpání požádá tak, aby jí bezprostředně navazovalo na konec MD, může dovolenou vyčerpat celou, nezkrácenou + zbytek dovolené z roku 2013. A pak teprve nastoupí (opět na základě své žádost) na rodičovskou dovolenou.
    Dovolená se neproplácí bez čerpání. Čerpá ji a dostane ji zaplacenou a pak teprve začne čerpat RD. O rodičovský příspěvek na úřadě si ale zažádá hned po MD, ten s rodičovskou nesouvisí.
    Účet některou ŘD dala celou a jinou pokrátila, protože šlo asi o dva různé případy - záleží na přesných datech.

• 27. 5. 2014 12:07

LuckaF (neregistrovaný)

Takže pokud tomu dobře rozumím, účetní která dovolenou zkrátila nepostupovala správně. Pokud ta žena byla od 1-5 měsíce roku 2014 na PPM má nárok na celou výši, je to jistě více jak 60 dní.. Jak to má ale té účetní dokázat, jedná se o celkem velkou částku. Zhurba před měsícem podala žádost o čerpání dovolené písemně. Tato účetní tvrdí, že od roku 2014 došlo k nějakým změnám v zákoně a má to tak být. Hledali jsme v zákoně ale přesnou formulaci k této situaci jsme nenašli.

• 27. 5. 2014 12:12

mirka..p (neregistrovaný)

No já bych asi naopak chtěla po účetní, aby mi doložila, podle jakého § dovolenou pokrátila.

• 27. 5. 2014 12:16

Líba (neregistrovaný)

Nezlobte se na mne, ale jak můžete vědět, že nezaplatila celou dovolenou, když matce skončila MD v květnu. Dostane část dovolené zaplacenou v květnové výplatě a zbytek v červnové, tedy v červenci.

• 27. 5. 2014 12:23

LuckaF (neregistrovaný)

Vím přišel ji dopis, ve kterém je napsáno, že má nárok na 6 dní, 3 dny v červnu a 3 dny v červenci

• 27. 5. 2014 12:36

Líba (neregistrovaný)

Aha. V tom případě by měla okamžitě odepsat, že nesouhlasí a odvolat se na § 223 ZP, který jasně říká, že:

"Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit."

Ostatně 6 dnů neodpovídá ani krácení za RD. To spíš vypadá, že paní účetní neumí buď číst nebo počítat.

• 27. 5. 2014 13:04

Lucka F (neregistrovaný)

>
    >>>>>>Doba mateřské dovolené se bere z hlediska určování
    >>>>>>nároku na dovolenou jako doba odpracovaná. Od ledna
    >>>>>>2014
    >>>>>>do května 2014 tedy jakoby odpracovala aspoň 60 směn
    >>>>>>a
    >>>>>>tím pádem jí vzniká nárok na celoroční výměru
    >>>>>>dovolené. Pokud si o její čerpání požádá tak, aby jí
    >>>>>>bezprostředně navazovalo na ko
    >>>>>>ji zaplacenou a pak teprve začne čerpat RD. O
    >>>>>>rodičovský příspěvek na úřadě si ale zažádá hned po
    >>>>>>MD, ten s
    >>>>>>rodičovskou nesouvisí.
    >>>>>>Účet některou ŘD dala celou a jinou pokrátila,
    >>>>>>protože
    >>>>>>šlo asi o dva různé případy - záleží na přesných
    >>>>>>datech.
    >>>>>
    >>>>>
    >>>>>
    >>>>>
    >>>>>Takže pokud tomu dobře rozumím, účetní která
    >>>>>dovolenou
    >>>>>zkrátila nepostupovala správně. Pokud ta žena byla od
    >>>>>1-5 měsíce roku 2014 na PPM má nárok na celou výši,
    >>>>>je
    >>>>>to jistě více jak 60 dní.. Jak to má ale té účetní
    >>>>>dokázat, jedná se o celkem velkou částku.
    >>>>>...............
    >>>
    >>>Nezlobte se na mne, ale jak můžete vědět, že
    >>>nezaplatila celou dovolenou, když matce skončila MD v
    >>>květnu.
    >>>Dostane část dovolené zaplacenou v květnové výplatě a
    >>>zbytek v červnové, tedy v červenci.
    >>
    >>Vím přišel ji dopis, ve kterém je napsáno, že má
    >>nárok
    >>na 6 dní, 3 dny v červnu a 3 dny v červenci
    >
    >Aha. V tom případě by měla okamžitě odepsat, že
    >nesouhlasí a odvolat se na § 223 ZP, který jasně říká, že:
    >
    >"Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před
    >nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného
    >čerpání rodičovské dovolené krátit."

Paní účetní tvrdí že těch 60 dní je jen první podmínka, aby dostala alespoň těch 6 dní dovolené a pak že se to musí pokrátit podle paragrafu 223. V žádném případě nemá nárok na celou dovolenou. Mám ji ukázat přesný paragraf, kde se píše, že mám nárok na celou dovolenou...
    >
    >Ostatně 6 dnů neodpovídá ani krácení za RD. To spíš
    >vypadá, že paní účetní neumí buď číst nebo počítat.

• 27. 5. 2014 13:12

Líba (neregistrovaný)

Takže neumí číst. Asi nepochopila, že si musí přečíst i

§ 217
    (5) Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené, ........ je zaměstnavatel povinen jejich žádosti vyhovět.

"§ 223
    (1) Nepracoval-li zaměstnanec, který splnil podmínku stanovenou v § 212 odst. 1, v kalendářním roce, za který se dovolená poskytuje, pro překážky v práci, které se pro účely dovolené neposuzují jako výkon práce, zaměstnavatel krátí dovolenou za prvých 100 takto zameškaných směn (pracovních dnů) o jednu dvanáctinu a za každých dalších 21 takto zameškaných směn (pracovních dnů) rovněž o jednu dvanáctinu.

Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit."

• 27. 5. 2014 13:32

Kara (neregistrovaný)

Mně ale nevychází ta doba čerpání. Píšete, že MD končí v květnu a přitom by ŘD měla čerpat až koncem června a začátkem července?

• 27. 5. 2014 13:55

Lucka F (neregistrovaný)

>>
    >>>>>Vím přišel ji dopis, ve kterém je napsáno, že má
    >>>>>nárok
    >>>>>na 6 dní, 3 dny v červnu a 3 dny v červenci
    >>>>
    >>>>Aha. V tom případě by měla okamžitě odepsat, že
    >>>>nesouhlasí a odvolat se na § 223 ZP, který jasně
    >>>>říká,
    >>>>že:
    >>>>
    >>>>"Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před
    >>>>nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu
    >>>>následného
    >>>>čerpání rodičovské dovolené krátit."
    >>>
    >>>Paní účetní tvrdí že těch 60 dní je jen první
    >>>podmínka, aby dostala alespoň těch 6 dní dovolené a
    >>>pak že se
    >>>to musí pokrátit podle paragrafu 223. V žádném

>>>případě
    >>>nemá nárok na celou dovolenou. Mám ji ukázat přesný
    >>>paragraf, kde se píše, že mám nárok na celou
    >>>dovolenou...
    >>>>
    >>>>Ostatně 6 dnů neodpovídá ani krácení za RD. To spíš
    >>>>vypadá, že paní účetní neumí buď číst nebo počítat.
    >
    >
    >Mně ale nevychází ta doba čerpání. Píšete, že MD končí
    >v květnu a přitom by ŘD měla čerpat až koncem června
    >a začátkem července?

Žádost o čerpání dovolené

Žádám o čerpání dovolené za rok 2014. Na mateřské dovolené jsem od 13.11.2013 a bude mi končit 28.5.2014, poté nastupuji na rodičovskou dovolenou.

Do pracovního poměru bych se chtěla vrátit od 1.1.2017.

S pozdravem

Paní účetní na tuto žádost proplatila 3 dny v květnové "výplatě" a 3 dny v červnové....

• 27. 5. 2014 14:25

Kara (neregistrovaný)

Za prvé - ta žádost je napsaná trochu nejasně. Ona píše, že jí končí MD 28.5. a POTÉ nastupuje na rodičovskou dovolenou. Ale ona měla poté (tzn. po skončení MD) nastoupit na řádnou dovolenou, ne na rodičovskou. Možná to v té žádosti tak myslela, ale nenapsala to tak.
    Za druhé - pokud je na MD od 13.11., tak jí MD končí dnes, tzn. 27.5., ne 28.5.
    Za třetí - jak mohla účetní v květnové mzdě dát 3 dny ŘD, když to čerpání ŘD ještě ani nenastalo a květen ještě neskončil (a původně jste navíc psala o čerpání v červnu a červenci, ale to jste asi spletla měsíce).
    Za čtvrté - 3 dny v červnu ještě nemohla čerpat a nemohla je dostat zaplacené, červen teprve bude.
    Ale pokud je situace taková, že jí MD končí 27.5. a ta trochu nejasná žádost bude uznána jako žádost o čerpání ŘD bezprostředně navazující na MD, pak jí náleží k vyčerpání celoroční výměra, tzn. 3 dny od 28.5. do 30.5. a zbytek tj. 17 dnů v červnu (nebo 22 dnů, pokud je ve firmě nárok 5 týdnů) v červnu a 1 den v červenci.
    Dítě se narodilo ne dříve než 1.1.2014?

• 27. 5. 2014 14:36

Katka2 (neregistrovaný)

v jedné větě píše, že žádá o ŘD a současně že nastupuje na RD. Ale kdyby to mú chtěla "nepochopit", tak co těch 6 dnů, které jí hodlá zaplatit (ještě nezaplatila, ale dala jí to písemně)?

• 27. 5. 2014 16:14

Lucka F (neregistrovaný)

Děkuji všem za rady. Paní účetní už uznala, že máme pravdu a proplatí celou dovolenou.

• 27. 5. 2014 14:29

Líba (neregistrovaný)

Jestli jí začala PPM 13.11., tak jí skončila 27.5., do konce května jsou 3 pracovní dny a 17 dnů by měla dostat v červnové výplatě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).