Re: Odměny do průměrné mzdy?
Já jsem právě četla, že se průměrná mzda počítá z průměrné hodinové, vynásobí se to průměrnými hodinami, což je 40, a potom koeficientem. Z toho dostanu průměrnou hrubou mzdu a z té vypočtu čistou. Je to tak správně? Kdybych to tak počítala, tak právě beru jen mzdu za odpracovanou dobu a ty odměny do toho nespadnou, stejně tak svátek a dovolená.
Prosím ještě radu
Vyhledala jsem si na internetu toto:
Průměrný výdělek
Ø výdělek = celkové hrubé mzdy / odpracovaná doba (v hodinách)
- vypočítává se z hrubé mzdy za poslední kalendářní čtvrtletí
- zjišťuje se k 1. dni následujícího kalendářního měsíce
- započítává se:
a) základní mzda (úkolová, časová)
b) osobní ohodnocení
c) prémie, odměny
d) příplatky
e) naturální mzda
- nezapočítává se:
a) náhrada mzdy
b) cestovné
c) odstupné
d) odměna za pracovní pohotovost
e) výnosy z kapitálových podílů
- pokud zaměstnanec nastoupí v průběhu čtvrtletí, rozhodným obdobím pro výpočet průměrného výdělku je doba od jeho nástupu do konce kalendářního čtvrtletí
- jestliže je tato doba menší než 21 dní, pak se použije pravděpodobného výdělku
Pokud to chápu dobře, tak bych tedy měla vzít základní mzdu + odměny, vydělit to odpracovanými hodinami a vyjde mi průměrá hrubá hodinová mzda. Tu pak tedy vynásobím 40 a koeficientem? A z toho potom vypočtu normálně čistou?
Nemám s tím moc zkušeností, tak uvítám každou radu.
Děkuji.
Re: Prosím ještě radu
Nakonec jsem si zavolala do té banky, jaký výpočet tedy chtějí, paní mi řekla, že vůbec netuší a že asi aritmetický. Říkala jsem, že bych to potřebovala vědět přesně, protože v těch výpočtech je docela velký rozdíl, a řekla, že se řídí podle toho, co jí tam nosí lidi, a že by musela volat do Prahy a že to je ASI doopravdy aritmetický. Tak jsem jim vyplnila aritmetický a hotovo :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.