Re: Matka samoživitelka a roční zúčtován
Předpokládám,že otec dítětě s vámi nežije ve společné domácnosti,takže bych dala mzdovce jen čestné prohlášení ,že dcera žije s vámi ve společné domácnosti nebo některé mzdovce stačí jen vyplnění prohlášení poplatníka , kde to stvrzujete.
Nebo si chcete podat DP?
Děkuji moc za radu, musím si zúčtování podat sama, protože pronajímám byt, takže mám příjmy z pronájmu. Takže také i v tomto případě, že budu zúčtování podávat sama, stačí jen prohlášení, že otec (cizinec) s námi nežije ve společné domácnosti?
Dobrý den, dívala jsem se na tu str. 4, ale nejsem z toho moc moudrá.. Na str. 4 vyplňuji, které přílohy příkládám k ročnímu zúčtování. Možná jsem někde něco přehlédla, ale opravdu tam nikde nevidím co jsem povinna přikládat mimo tyto přílohy - teď mám na mysli např. to čestné prohlášení atd. Budu ráda za každou radu v mém případě :-) Moc děkuji
Upřímně -povinné přílohy jsou něco jiného, než děvenky z FÚ občas vyžadují a vzhledem k jejich postavení je lépe se s nimi nehádat a přestože jejich požadavek je nesmyslný,nelogický a ze zákona nepovinný, je lépe dodat to, co si usmyslí.Samozřejmě s mírou. Takže na 1.str.nezapomeňte uvést svůj telefon. K DP přiložte čestné prohlášení, že s otcem dítěte nežijete, že on tudíž daňové zvýhodnění neuplatňuje a ani uplatňovat nemůže.Pokud by jim to nestačilo, jako že si myslím, že bude, ozvou se, nebojte se. Dnes už i kontaktují SMS nebo telefonicky, když chtějí něco dodat.
Asi jsem to špatně napsala. Na Fú jsou úřednice zvyklé na čestná prohlášení, která dobrovolně (díky některým úřednicím i nedobrovolně) napíše a podepíše druhý rodič dítěte (partner, manžel,..). Ale nebude se jim zdát podezřelé, když čestné prohlášení napíše a podepíše poplatník sám? Nebylo by lepší raději žádné čestné prohlášení navíc k DP nedávat?
Nene, já to pochopila dobře :-) Ale stále přemýšlím co bude lepší, abych na to moc neupozornila, ale zároveň ve finále ještě alespoň o to uplatnění dítěte ve zúčtování nepřišla jako samoživitelka, protože mi to FÚ zamítne (když na ostatní nemám nárok po dobu RD).. Vůbec nevím jak z toho ven.. Ale mám strach, že když nic nedodám, budou chtít něco doložit a to pak vyloženě striktně ze strany otce... Pokud bych doložila čestné prohlášení, že s námi otec dítěte nežije ve společné domácnosti., možná by to prošlo.. Kdybych nedoložila vůbec nic, můžu "jen" doufat, že se budou dívat třeba zpětně i na loňské roční zúčtování, kdy jsme ještě byli spolu a otec dítěte mi osobně podepsal čestné prohlášení, že on si dítě neuplatňuje... Jak jsem psala - vůbec nevím jak z toho ven.. :-(
Myslím, že se zbytečně nervujete, oni na to musí být na FÚ zvyklí, v dnešní době, kdy se manželství moc nenosí. Jenom se zeptám - píšete o rodičovské dovolené - měla jste vůbec v roce 2014 zdanitelný příjem aspoň 51 tis Kč ?
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.