Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu UP a PP od .. - Re: UP a PP Můžete být na ÚP vedena...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 7. 2015 19:08

    .. (neregistrovaný)

    Re: UP a PP
    Můžete být na ÚP vedena jako uchazeč o zaměstnání při práci malého rozsahu, ale nedostanete od státu vůbec žádnou podporu v nezaměstnanosti. Ani korunu.

    Stát za Vás bude po dobu registrace na ÚP platit zdravotní pojištění
    Nikdo za Vás nebude po dobu registrace na ÚP platit sociální pojištění

  • 3. 7. 2015 19:23

    xJ (neregistrovaný)

    Re: UP a PP
    Paní nepíše, jak dlouho byla v evidenci a jestli už má dobu čerpání podpory vyčerpanou, tak po ukončení PP třeba nárok na podporu mít bude.
    Sociální pojištění (kromě nároku na nemocenské dávky) je podstatné hlavně pro započítání doby pro nárok na důchod.
    Paní nepíše, jak dlouho byla už v evidenci na ÚP ani jestli už má podporu vyčerpanou, ale i tato doba evidence se částečně na důchod započítává.

    Doba evidence u úřadu práce
    Období po 31. 12. 1995 se započítá do potřebné doby pojištění vždy, pokud člověk pobíral podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci. Jestliže některou z těchto podpor už nepobírá a je dlouhodobě v evidenci úřadu práce, započítají se maximálně tři roky. Doba tří let se zjišťuje zpětně ode dne vzniku nároku na důchod. Doba, po kterou podpora v nezaměstnanosti
    nebo podpora při rekvalifikaci nenáležela před dosažením věku 55 let, se započítá v rozsahu nejvýše jednoho roku. Doba, po kterou se podpora v nezaměstnanosti neposkytuje z toho důvodu, že osobě vedené v evidenci uchazečů o zaměstnání přísluší odstupné, odbytné nebo odchodné, je od 1. 1. 2014 hodnocena jako doba poskytování podpory v nezaměstnanosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).