Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu FO fakturuje proSRO,kterým je vlastníkem od Libuše Vlasta - Re: FO - OSVČ fakturuje vlastnímu s.r.o. Ano, dle...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 12. 2015 21:27

    Libuše Vlasta (neregistrovaný)

    Re: FO - OSVČ fakturuje vlastnímu s.r.o.
    Ano, dle mého názoru s tím bude problém.
    Je zde riziko, že Finanční úřad překvalifikuje příjmy na příjmy podle § 6 ZDP a vše v s.r.o. dodaní. Následně se přidají i OSSZ a ZP a budou chtít zaplatit dlužné sociální a zdravotní pojištění.
    Doporučuji projít si k tomuto tématu historii na tomto foru, podívat se na stránky daňového poradce ing. Běhounka, který o této problematice píše poměrně často, vygooglit si "fakturace vlastnímu s.r.o.",...

  • 22. 12. 2015 21:40

    Ana D (neregistrovaný)

    Re: FO - OSVČ fakturuje vlastnímu s.r.o.
    Tak jsem si vygooglila fakturace vlastnímu sro a fakt to vypadá jako problém, nicméně děkuji moc za navedení a radu. A ještě poprosím o jednu, kdybych fakturovala bývalému manželovi, byl by to taky problém?
    >

  • 22. 12. 2015 21:42

    Ana D (neregistrovaný)

    Re: FO - OSVČ fakturuje vlastnímu s.r.o.
    Jo a bývalý manžel je taky OSVČ, ale v jiném oboru

  • 22. 12. 2015 22:09

    Brabec František (neregistrovaný)

    Re: FO - OSVČ fakturuje vlastnímu s.r.o.
    Taky se připojím - je to myslím jedna z nejvíce sporných daňových otázek, na druhou stranu za sebe říkám, že nepovažuji fakturaci společníka jeho společnosti za vyloučenou, jak se někdy spíš z opatrnosti tvrdí.
    V § 6, odst. 1 písm. b) se hovoří o "práci společníka". Práci považuju obsahově zaměnitelnou jen se službou a ještě se službou řekněme osobně vykonávanou (takže pokud by ji provedli zaměstnanci společníka nebo by se jednalo o prostý nájem nějakého majetku ....) Vzpomínám si, že na výklad toho pojmu "práce" existuje celkem nový judikát, který zrovna tento můj názor dost cupuje, zkusím najít a doplnit.
    Co ale pod pojem "práce" určitě nelze vnořit, je dodání výrobků nebo zboží, snad jedině, pokud by společnost dodala materiál, společník ho zpracoval a výrobky následně prodal zpět. Takže pokud budete prodávat výrobky (které jste vyráběla dávno před vznikem sro) za ceny obvyklé (jako dalším odběratelům, které jste také nejlépe měla dávno přes vznikem sro), možná se budete muset někdy na FÚ pohádat, ale na závislou činnost to nevidím.

  • 23. 12. 2015 0:04

    Brabec František (neregistrovaný)

    judikát NSS z 2015
    za sebe říkám, že nepovažuji fakturaci společníka jeho společnosti za
    >vyloučenou, jak se někdy spíš z opatrnosti tvrdí.
    >V § 6, odst. 1 písm. b) se hovoří o "práci
    >společníka". Práci považuju obsahově zaměnitelnou jen se službou
    >a ještě se službou řekněme osobně vykonávanou (takže
    >pokud by ji provedli zaměstnanci společníka nebo by se
    >jednalo o prostý nájem nějakého majetku ....)
    existuje celkem nový judikát, který zrovna tento můj názor dost
    >cupuje, zkusím najít a doplnit. Co ale pod pojem "práce" určitě nelze vnořit, je
    >dodání výrobků nebo zboží

    Nalezl jsem: NSS 8 Afs 203/2014 z 30.7.2015 - ve většině zamítavý jako všechny předchozí, cituji "... na tom nic nemění, že společník neprovedl výkopové práce osobně, nýbrž prostřednictvím svých zaměstnanců za použití nářadí a nástrojů, jež byly v jeho vlastnictví."
    V tomto případě FÚ doměřil daň ze závislé činnosti nikoli z celé fakturace, ale odečetl mzdy zaměstnanců společníka a náhradu za opotřebení jeho majetku, prostě si z ní "vypreparoval" tu jeho tzv. práci a doměřil z ní. Je to další posun, asi bych měl zmírnit svoje původní vyjádření v tom smyslu, že opatrnost je určitě na místě, protože kdoví, jestli se časem i prostá obchodní marže v obvyklé výši nestane díky NSS "prací společníka".

  • 23. 12. 2015 11:53

    Luisa (neregistrovaný)

    Re: judikát NSS z 2015
    Z mých zkušeností je dodání služeb FO pro svou sro nepřípustné. Dva daňoví poradci, co pro nás postupně dělali, nám to vyhodili. Liberecký Fú by to prý opravdu přehodnotil jako závislou činnost. S dodání zboží samozřejmě problém nemáme, jen s tou službou. Konkrétně šlo o provedení revizí plynů, na které má oprávnění jen jednatel jako FO, nikoliv jako PO a práci tedy provede osobně ......

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).