Re: OT: Kolegové promiňte...
Zatím to nějak zvládáme, ale to je i tím, že máme většinu kvartálních a to teprve přijde. Největší měsíční se zpracovávají denně a menší nám zaberou tento víkend.
Účtuju 26 let a stále mě zákonodárci překvapují, co ještě dokážou vymyslet. Tohle je opravdu peklo, protože ta práce trvá déle. Ten, kdo tohle vymyslel skutečně neví nic o účetnictví a už vůbec nic neví o každodenní praxi. Zákonodárci nejvíc potrestali účetní.
Na softwaru záleží hrozně moc. Jsme nuceni pracovat u klienta na jednom programu, kde tvůrci netuší o čem KH je a tak odvozují datum nároku na odpočet od data KH (DUZP), takže se to musí neustále přepisovat a je to nabíhačka na chybu jako prase.
Sami máme naštěstí Tichého Účto a Pohodu a tam to zaplať Bůh udělali jeden jak druhý excelentně.
Jen se trochu utěšujeme tím, že to někdo v budoucnu zase zruší, ale možná se utěšujeme bláhově.
Kolegyně a kolegové, musíme to přežít, nic jiného nám nezbývá. Všem hodně sil a pevných nervů přeji. :-)
Já se dopuju čokoládou, před zasláním každého KH jí zbaštím aspoň půl kila. Začíná se to na mně neblaze projevovat :-). Časový nárůst je odhadem tak o třetinu. Jenom doufám, že systém bude "blbovzdorný", že se budou tolerovat drobné odchylky a data se budou sledovat ne po dnech, ale jestli padnou do správného měsíce...
Tak to předpokládám také, jestli 3.1. nebo 4.1., to snad nebude hrát roli - to by už byl vrchol. Jinak program mi to celkem zvládá, kongtrola na DPH OK, chyby snad by mohly být jen v číslech dokladů. ale kontrolovat potom ručně všechny doklady zpětně? Hodně sil a trpělivosti všem. I to, že tato diskuse probíhá i o víkendu, o něčem svědčí (i když u účetních je pracovní víkend celkem normální, že?
Zákonodárci nejvíc potrestali účetní.
Kolegyně a kolegové, musíme to přežít, nic jiného nám
>>>nezbývá. Všem hodně sil a pevných nervů přeji. :-)
>>Já se dopuju čokoládou, před zasláním každého KH jí
>>zbaštím aspoň půl kila. Začíná se to na mně neblaze
>>projevovat :-). Časový nárůst je odhadem tak o
>>třetinu.
>>Jenom doufám, že systém bude "blbovzdorný", že se
>>budou
>>tolerovat drobné odchylky a data se budou sledovat ne
>>po dnech, ale jestli padnou do správného měsíce...
>Tak to předpokládám také, jestli 3.1. nebo 4.1., to
>snad nebude hrát roli - to by už byl vrchol. Jinak
>program mi to celkem zvládá, kongtrola na DPH OK, chyby
>snad by mohly být jen v číslech dokladů. ale kontrolovat
>potom ručně všechny doklady zpětně? Hodně sil a
>trpělivosti všem. I to, že tato diskuse probíhá i o
>víkendu, o něčem svědčí (i když u účetních je pracovní víkend
>celkem normální, že?
U všech FV i FP nad 10.tis. kontroluji ještě jednou pro jistotu DIČ
Už dopředu jsem se snažila uklidit v adresáři, nepoužívané položky jsem vymazala, zbývající projela Aresem.
Jak mi včera sdělila dcera, pětadvacátého z nás už budou jen ZOF ...
Já též po 25 letech práce v tomto oboru( jako OSVČ ), která mně velmi bavila ( bohužel nyní přestává) musím konstatovat, že pro samé kontroly všeho možného i nemožného z důvodu KH pracuji jednou tak dlouho, a stejně nemám jistotu, že nebude výzva, nějaké jsem už odeslala, jen Bůh (nebo AB) ví kam , ještě pár musím dorazit po neděli, víkend jsem si zachránila pro sebe a rodinu, ale můj závěr je, že to je neskutečný opruz a zvůle státní správy a fakt by chtělo něco s tím udělat.... jen zatím nevím co. A obávám se, že bude hůř, a to jsem bytostný optimista.
KH: Vydržať
Pix12,
zákonodárná moc má samozřejmě svůj podíl viny na obtěžujícím paskvilu KH.
Možná ještě větší podíl viny má ale moc výkonná, která zneužila vágnosti ZDPH a na poslední chvíli si vymýšlí, co do KH chce a jak KH bude fungovat. Navíc lživě informuje, že KH vlastně nepřidělá práci.
Nezbývá než doufat v moc soudní, která by mohla napravit, co páchají poslanci a MF.
Někdo také doufá v kolaps CML. Já neříkám tak, ani tak, ale na má slova dojde.
Takže Vydržať!
Hezký den!
Re: KH: Vydržať
Doufat, že se najde někdo, kdo naše problémy vyřeší, může být jak pověstné čekání na Godota (zvlášť v našem "právním" systému). Máme-li objektivně hodnotit díly viny, neseme si díl viny každý z nás, protože pořád nečinně sklápíme zrak a jak otroci plníme výmysly, kdejakého Dařbujána, který povětšinou jen plní notičky z vyšších míst (a někdy i jen z vlastní iniciativy nebo vlastního prospěchu). Celé to stojí na tom, zda na tu hru přistoupíme či nikoli. Místo toho, aby jsme všichni jednotně (nebo alespoň významnější většinou, páč nějaký masochistický fanatik to možná vítá) tenhle zbytečný diletantský paskvil bojkotovali, tak s ním bojujeme v první linii v boji na život a na smrt. Zkuste odložit smysl pro povinnost a úctu k tzv. "autoritám" (většinou jsou to psychopati, kteří vás chtějí jen ovládat), které nám celý život systém leje do podvědomí a zkuste se nad tím zamyslet. Co by se stalo, kdyby třeba 70% (cca 380 tisíc) subjektů tuto blbost ignorovalo? Myslím, že by se celý problém vyřešil rychleji než standardní utopistickou cestou zákonodárnou, výkonnou či soudní. Je to jen má úvaha, nikomu ji necpu, ale vězte, že KH je jen jedna věc z mnoha, co nás čekají. A to opravdu chcete ztrácet svůj život s nesmyslným a nekonečným bojem se státní byrokracií?
Něco hromadně bojkotovat by bylo určitě fajn a jistě by to bylo i účinné, ale je to naprosto nereálné. Na tom principu, že se lidé nikdy takto hromadně nedomluví jsou ostatně všechna nařízení postavena.
Rozumná reálná možnost odporu proti této povinnosti, domnívám se, momentálně neexistuje. :-(
Souhlasím, na hromadném bojkotu se nedomluvíme. My účetní vidíme nejasnosti a legislativní zádrhele, ale šéfové firem si nepřejí problémy (logicky) a dají svým účetním příkaz podat vše a v pořádku - jinak přijdou o práci. A co udělá naprostá většina účetních? Lekne se a pečlivě pošle vše. Neodsuzuju to, jednala bych stejně :-( zvlášť pokud bych byla v situaci "matka samoživitelka" nebo v místě s vysokou nezaměstnaností, kde na mé místo čeká X dalších - a pokud tu mzdu fakt potřebuju... A většina z nás dělá účto pro peníze, co si budeme nalhávat. Snad nikdo to nedělá z nedostatku lepší zábavy...
Nemohu s vámi souhlasit v polemice, že na místa účetních čeká X dalších natěšených uchazečů. Práce účetního je dle mého mínění velmi odborná práce (chcete-li ji vykonávat zodpovědně, zvlášť v této zemi) a naivní představa zaměstnavatelů (či klientů), že na ulici se válí účetní odborníci po stovkách je až tragikomicky směšná. Nepochybně může zaměstnavatel/klient vzít kohokoli, kdo má ruce nohy, na plnění úkolů účetní, ale takovým já říkám "střelci" a že už jsem taky viděl všelijak vedená účetnictví. Naopak by to možná účetním prospělo, protože by se jim možná zpátky navrátila úcta, která jim po právu náleží, ale nedostává se jim jí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.