Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Prosím zkušené ohledně zaměst.malého roz od Kara - Re: Prosím zkušené ohledně zaměst.malého Zda jde či nejde...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 12. 2016 16:54

    Kara (neregistrovaný)

    Re: Prosím zkušené ohledně zaměst.malého
    Zda jde či nejde o ZMR se vyhodnocuje podle znění smlouvy.
    Jestli má smluveno, že bude pracovat 20 hodin týdně po 70ti Kč (předpokládám že 21 je překlep), tak se nejedná o ZMR, protože z toho se dá vypočítat, že si má měsíčně vydělat víc než 2499 Kč. V takovém případě se SP odvádí, i když výdělek nedosáhne 2500 Kč.
    Na OSSZ se přihlašuje hned při nástupu a odhlašuje při ukončení smlouvy.
    Jestli tam ale má uvedeno, že má odpracovat DO 20 h týdně (ve smyslu NEJVÝŠE 20 h týdně), tak se jedná o ZMR, protože se nedá předem vypočítat, kolik si má vydělat. V takovém případě se při výdělku do 2499 Kč SP neodvádí, při výdělku 2500 a více se odvádí.
    Na OSSZ se přihlašuje, až přesáhne 2499, a to datem nástupu. Odhlašujete se při ukončení smlouvy.
    ZP u DPČ píšete správně - to vždy přihlašujete a odhlašujete dle výdělku.

  • 5. 12. 2016 17:06

    HB (neregistrovaný)

    Re: Prosím zkušené ohledně zaměst.malého
    Tak tím, že jsem ji přihlásila na sociálku hned při nástupu i když nedosáhla první měsíc více jak 2500,- tak to mám prosím špatně?
    děkuji za ochotu

  • 6. 12. 2016 17:24

    Kara (neregistrovaný)

    Re: Prosím zkušené ohledně zaměst.malého
    Ano, pokud nedosáhla 2500 Kč a je to ZMR, neměla být přihlášena.
    Ale Vy píšete, že Vám program počítá odvod SP i z částky nižší než 2500 Kč, což je také špatně. A je to způsobeno tím, že ji máte v programu špatně zavedenou jako že není ZMR. Opravdu záleží na znění smlouvy, pouze z něho se určí, zda jde o ZMR nebo ne.
    A tak, jak to píšete, tzn. že má odpracovat DO 21 h týdně, to vypadá, že by měla být ta DPČ vyhodnocena jako ZMR. Tzn. že by se pojištění nemělo odvádět z částky do 2499 Kč. Tak buď to budete muset všechno opravit nebo pozměnit znění (odstranit to DO), aby to nebyla ZMR - pak byste měla přihlášení i odvody správně.
    Ale co se týká těch hodin - upozorňuji, že při DPČ nemůže mít smluveno ani odpracovat 21 h týdně. Při DPČ to může být pouze maximálně polovinu stanovené týdenní doby, tzn. maximálně 20 h týdně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).