Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu OČR, nemoc, ukončení poměru... od jasná. - Re: OČR, nemoc, ukončení poměru... Četla jsem, ale neví,...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 11. 2018 11:02

    jasná. (neregistrovaný)

    Re: OČR, nemoc, ukončení poměru...
    Četla jsem, ale neví, co k tomu dodat. Se vším, co jste napsala souhlasí, ale taková je dnešní doba. Můj dotaz, toho data položený, je důkazem.

  • 1. 11. 2018 11:30

    Kara

    Re: OČR, nemoc, ukončení poměru...
    Napsala jsem to i proto, že kdykoli se tu objeví dotaz na řešení životní situace, zda "jít marodit" nebo ÚP a podobně, tak to je hned pohoršování nad podváděním. Neříkám, že je to "správné" a že neexistují lidé opravdu vyčuraní, kteří se práci vyhýbají jak můžou, ale mám pochopení pro případy, kdy člověk dělá a dělá a odvádí státu peníze a když přijde na nějakou dobu do problému, tak nemá pomoc, protože přece nemůže od státu chtít, to by byl podvod. Jenže ty ženy ročníků 60,61,62,63 atd. v té situaci budou. Vidím kolem sebe starší ročníky a už se třepou, až dostanou důchod. Chodí si přivydělávat, pokud můžou. Ale když nemůžou, ať již kvůli zdravotním problémům nebo kvůli rodinné situaci, ten svůj důchod mají. Ale ty další ročníky mají oddálený důchod víc a víc. A mnoho těch žen tento problém řešit bude, ta doba přijde.

  • 1. 11. 2018 11:48

    III (neregistrovaný)

    Re: OČR, nemoc, ukončení poměru...
    já jsem vám tam k tomu napsala svůj názor, ale asi je od vašeho trochu odlišný.

  • 1. 11. 2018 12:04

    Kara

    Re: OČR, nemoc, ukončení poměru...
    Četla jsem a dole jsem na něj odpověděla. Jen ještě dodám, že já sama mám u nás doma svoji téměř 83 letou matku po mrtvici a s alzheimerem doma, ve všední dny 8 h denně je u nás osobní asistentka (protože matka nemůže zůstat sama, sama se vůbec neobslouží a nevíte, co kdy provede) a já jezdím do práce. Hlídání vnoučátek zatím řešit nemusím, protože obě snachy jsou na mateřské, ale svůj čas těm vnoučátkům samozřejmě chci také dát. A unavená jsem dost, a to je mně 57.

  • 1. 11. 2018 14:47

    Lenka F. (neregistrovaný)

    Re: OČR, nemoc, ukončení poměru...
    Četla jsem vše až dnes, měli jsme problémy s internetem - teď nám odvezli vadný server s účtem, takže mám zase času ažaž.
    Před lety jeden náš zaměstnanec řešil podobnou situaci, jeho partnerka měla srdeční příhodu a měla se vrátit z nemocnice do domácího ošetřování. Tenkrát se to řešilo odchodem na ÚP, ale bylo to v době vyšší nezaměstnanosti, nebylo krácení podpory po dohodě atd. Naše firma je k zaměstnancům dost vstřícná, takže se mohl spolehnout, že ho přijmou zpět.
    Já sama mám maminku skoro 82 let, zatím v pohodě a soběstačnou. Bydlíme ale daleko od ní a navíc si nedovedu představit, že by mohla být jednou dlouhodobě u nás doma, ani by nebylo možné jí zajistit soukromí. Naštěstí kdyby bylo nejhůře, tak ona proti hospicům vůbec nic nemá. Počítám také s tím, že kdyby se jí zhoršil zdravotní stav, tak bych nejspíš odešla do předčasného důchodu, nárok bych měla už na jaře 2019. Finance naštěstí tak moc řešit nemusím. Muselo by se to řešit nějakou osobní asistencí a já bych jezdila častěji alespoň na kratší dobu za ní, hospic nebo jiné podobné zařízení by byl až poslední možnost. V naší obci také dobře funguje dům pro důchodce (v podstatě chráněné bydlení s částečnými službami), ale je dost obsazený místními, kteří mají samozřejmě přednost.
    A vnoučata - to se mě bohužel zatím netýká.

  • 2. 11. 2018 12:40

    Kara

    Re: OČR, nemoc, ukončení poměru...
    Počítám také s tím, že kdyby se jí zhoršil
    >zdravotní stav, tak bych nejspíš odešla do předčasného
    >důchodu, nárok bych měla už na jaře 2019. Finance naštěstí
    >tak moc řešit nemusím. Muselo by se to řešit nějakou
    >osobní asistencí a já bych jezdila častěji alespoň na
    >kratší dobu za ní, hospic nebo jiné podobné zařízení by
    >byl až poslední možnost. V naší obci také dobře
    >funguje dům pro důchodce (v podstatě chráněné bydlení s
    >částečnými službami), ale je dost obsazený místními, kteří
    >mají samozřejmě přednost.
    >A vnoučata - to se mě bohužel zatím netýká.

    Taky jsem si neuměla představit a nepředstavovala, že by mamka bydlela u nás, dokud nedošlo k jejímu kolapsu. Také zatím nemá pořádné soukromí, protože jsme jí vytvořili pokojík s polohovací postelí z druhé části obýváku za krbovým komínem, ale musíme udělat předěl s dveřmi. Ale hlavně denně je u mě v domácnosti pečovatelka, zatímco my jsme v práci, která se samozřejmě s maminkou pohybuje po celém přízemí. Takže je to i ztráta soukromého prostoru pro nás a večer je se mnou a manželem maminka stále přítomna, dokud nejde spát. Protože já nemůžu odejít dřív nahoru spát, dokud ji neuložím. Zvykli jsme si, ale chybí mně ta časová volnost, kterou jsem měla dřív. Každý den se za ní zastaví i můj brácha a ob neděli si ji odveze k sobě na návštěvu. Synové mají své rodiny, jeden bydlí v dědině, druhý jinde.

  • 2. 11. 2018 13:24

    III (neregistrovaný)

    Re: OČR, nemoc, ukončení poměru...
    Máte můj obdiv, já si skutečně nedovedu představit tohle zabezpečit v paneláku. A jestli se můžu zeptat, tu pečovatelku platíte nebo něco takového existuje na základě rozhodnutí lékaře ? Nemám v tom zatím zkušenosti, všechno zvládáme zatím s tím, že tatínek zvládá bydlení sám, ale děsím se dne, kdy už to tak nebude. Nikoho cizího v bytě nechce ani na výpomoc, dohled atd. Má 89 let, takže .....díky za případnou odpověď.

  • 2. 11. 2018 13:58

    Kara

    Re: OČR, nemoc, ukončení poměru...
    No v malém bytě by byl problém, ale v třípokojáku, když už děti nejsou doma, by to taky šlo. Když byla ještě celkem dobrá (ale ta demence už se trochu projevovala), taky nechtěla za žádnou cenu, aby na ni někdo chodil dohlížet.
    Maminka bere příspěvek na péči (má ten nejvyšší, 13200). K tomu má důchod, z toho celku vše platím. Není to jen péče, ale léky, prostředky na osobní očistu, podložky, rukavice pro ošetřovatelku, samozřejmě jídlo- obědy mamince dováží vývařovna). Já jsem zapsaná jako osoba pečující a vše zařizuji, protože ona schopná není ani fyzicky, ani mentálně. Nejprve jsem u nás bydlela třičtvrtě roku moje kamarádka (zaměstnaná nebyla) a částečně jsem to asi 3x vykryla já ošetřovačkou, maminka byla i 2 týdny v nemocnici. Od loňského prosince nastoupila osobní asistentka na 8 h denně (dojíždí). Je zaměstnaná na plný úvazek v neziskovce Hewer a já platím Heweru. S ní jsem velmi spokojená. Pokud je denní péče více hodin než myslím 2, platí se 108 Kč/h. Pokud by šlo méně hodin denně (podmínky mají na webovkách), anebo klient neplatí včas, stojí to 130 Kč/h. O víkendech nebo svátcích více, ale ty nevyužívám. Když potřebuji v jinou dobu (o víkendu nebo večer, když někam jdeme), tak mám spolehlivou paní (mladší důchodkyni) od nás a té dávám dle dohody 100 Kč/h. Já bych i byla spokojená s tou paní od nás, ale buď mají lidi v práci anebo se ty mladé důchodky nechtějí takto trvale vázat. A taky samozřejmě, co si budeme povídat - vybíráte, koho místního si domů pustit. A naopak - málokdo chce takto pobývat v cizí domácnosti. Kdyby šlo o opatrování v maminčině domácnosti, to by pro ty ženské bylo ještě jakžtakž přijatelné, ale toto je domácnost moje. Ale to bych se zase já musela trvale nastěhovat k ní. Těch organizací, které zajišťují osobní asistenci je více, musela jsem čekat, až najdou vhodnou pečovatelku.

  • 2. 11. 2018 14:14

    III (neregistrovaný)

    Re: OČR, nemoc, ukončení poměru...
    Moc vám děkuji , aspoň trochu budu vědět , ať jsem taky připravená a nespadne to na mne ze dne na den. Příspěvek na péči jsme žádali, ale nedostal ani I. stupeň protože paní, která tam byla na šetření sdělil, že zadek si ještě vytře sám ...Hezký víkend

  • 2. 11. 2018 14:35

    Kara

    Re: OČR, nemoc, ukončení poměru...
    No pokud ví, že má jít na záchod, trefí tam a ví, že se má utřít, tak je to ještě dobré. Ne - dělám si legraci, musí to člověk brát s humorem, jinak bych za chvíli potřebovala pečovatelku i já. Měli jste zkusit odvolání. Ony ty z toho úřadu jsou jak která. Je dáno 10 bodů, co má člověk zvládnout, a ty se vyhodnocují. Ale není to moc objektivní, protože i když se ten člověk např. dokáže sám najíst, tak je o jen o tom, že si dává lžíci do pusy. Ale jídlo si nenachystá, neví, jestli jedl nebo ne nebo co před chvílí jedl, nenapije se sám od sebe...Navíc někdy je úplně mimo, že se musí krmit jak mimino- a to ty pracovnice nevidí. Maminku úřednice viděla asi 3 týdny po dovozu z nemocnice, kdy byla naprosto nic nevnímající ležák, kdy jsme s manželem spávali s ní v pokoji a několikrát na noc ji polohovali a já přebalovala. To trvalo asi 3 měsíce, ale hned jsme začali s masírováním, cvičením a pak i posazováním (ale to byla pořád bez sebe). Pak se to začalo díky tomu lepšit a začala přicházet k sobě, i sama se trochu na posteli hýbat, takže už nebylo potřeba převracet a polohovat, tak jsme se odstěhovali spát nahoru. Na té rehabilitaci a oživení má velkou zásluhu ta moje kamarádka, která pečovala a dochovala svého otce i tchyni. Doktoři tehdy dávali mamince tak 2 měsíce života a kdyby zůstala ležet, tak by to i tak bylo. Jenže jak maminka začala vnímat a být vzpurná, tak to kamarádka přestala zvládat psychicky.. Ale stejně i teď máme v noci dolů otevřeno, abychom v noci slyšeli, kdyby něco.
    Tak jsem se vymluvila. Hezký víkend, za chvíli končím a jedem objet zbytek hrobů a navštívit ještě žijící staré příbuzné.

  • 2. 11. 2018 14:49

    III (neregistrovaný)

    Re: OČR, nemoc, ukončení poměru...
    Tatínek mi odvolání zakázal, stejně nám řekli, že by to trvalo min. 1 rok. Ono také záleží na městě, každá sociálka to řeší jinak. Zatím to nějak zvládáme. Ještě jednou děkuji.

  • 2. 11. 2018 14:59

    Kara

    Re: OČR, nemoc, ukončení poměru...
    Není vůbec zač. Hezký víkend.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).