Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Věcné břemeno x služebnost v DPH od DitaH - Re: Věcné břemeno x služebnost v DPH Podle §...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 11. 2018 14:52

    DitaH (neregistrovaný)

    Re: Věcné břemeno x služebnost v DPH
    Podle § 14 odst. 1 písm. c) zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDPH“), je vznik a zánik věcného břemene z hlediska DPH považován za poskytnutí služby. Což je ale třeba vnímat v kontextu s obecným ustanovením § 2 odst. 1 písm. b) dtto, podle kterého je předmětem DPH poskytnutí služby za úplatu osobou povinnou k dani v rámci uskutečňování ekonomické činnosti s místem plnění v tuzemsku. Přičemž jelikož se věcná břemena obvykle váží k určité nemovité věci, je umístěním této věci dáno i místo plnění podle § 10 dtto.

    Takže pokud plátce DPH v rámci své ekonomické (podnikatelské) činnosti za úplatu zřídí věcné břemeno nebo jej naopak za úplatu zruší (vykoupí se z něj), bude se jednat o zdanitelné plnění podléhající základní sazbě DPH na výstupu. Tuto daň si pak protistrana - jde-li rovněž o plátce DPH - může nárokovat k odpočtu daně, pokud souvisí s její zdanitelnou ekonomickou činností ve smyslu § 72 ZDPH.

    ------
    Tohle jsem našla teď na internetu.

    Jinak my děláme Smlouvy o zřízení věcného břemene (po novu služebnosti) pro ČEZ, a ten ve vzoru, podle kterého jedeme, k úplatě přidává 21% DPH.

  • 2. 11. 2018 7:10

    Jana N. (neregistrovaný)

    Re: Věcné břemeno x služebnost v DPH
    velmi děkuji a přeji hezký víkend

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).