Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Výpověď nebo dohoda o ukončení PP??? od Kara1 - Re: Výpověď nebo dohoda o ukončení PP??? Při výpovědi...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 11. 2018 22:08

    Kara1 (neregistrovaný)

    Re: Výpověď nebo dohoda o ukončení PP???
    Při výpovědi vždy běží výpovědní doba a když by ji převzali v listopadu, jejich poměr by skončil 31. ledna 2019. Do té doby by náležela náhrada mzdy a samozřejmě zúčtovat odstupné.
    Pokud zvolíte dohodu z důvodu rušení zaměstnavatele, poměr skončí dohodnutým dnem a musí být zúčtováno odstupné. Pokud je přesvědčíte o obyčejné dohodě, mám na mysli bez uvedení důvodu, pak poměr skončí dohodnutým dnem a odstupné nebude. Ale i tak se může stát, že se to někomu později rozleží a zažaluje firmu o odstupné, protože faktickým důvodem je rušení.
    Jestli je to ale tak, že jste se zaměstnanci dohodnuti, že 19.11. skončí bez odstupného a půjdou na podporu, tak zvolte tu dohodu o ukončení prac. poměru dnem 19.11. a důvod vůbec neuvádějte.

  • 16. 11. 2018 22:28

    .. (neregistrovaný)

    Re: Výpověď nebo dohoda o ukončení PP???
    Zaměstnavatel je právnická nebo fyzická osoba?
    Dostane ze zaměstnavatele Úřad práce nebo celní úřad kompenzace, vyplacené Úřadem práce zaměstnacům za nevyplacené odstupné?

  • 16. 11. 2018 23:15

    Libka (neregistrovaný)

    Re: Výpověď nebo dohoda o ukončení PP???
    Velice Vám děkuji za odpovědi. Zaměstnavatel je právnická osoba. Firma se se zaměstnanci dohodla, že jim odstupné náleží a ať se sepíše buď ta výpověď nebo dohoda, kde by se napsal, že důvod skončení PP je rušení firmy. Právě mám obavy, že firma brzy půjde do Insolvence a kdyby Úřad práce či Celní úřad chtěl kompenzaci za vyplacené odstupné, bude mít smůlu a jen si přihlásí na okr. soudě svojí pohledávku vůči firmě. Teď já nevím, zda zaměstnancům mám připravit právě ty výpovědi nebo dohody. PP bude určitě ukončen k 19.11.2018. Co bude pro zaměstnance nejvýhodnější a hlavně, aby pak dostali podporu na Úřadu práce. Firma se podřídí, jednatel je laxní. Hlavně, aby byli zaměstnanci spokojení.

  • 16. 11. 2018 23:50

    xy5

    Re: Výpověď nebo dohoda o ukončení PP???
    16.11. řešit situaci, že 19.11. zam-tel končí svoji činnost, to myslíte opravdu vážně? Dle Vašeho dotazu mám dojem, že jste vůbec nečetli Zákoník práce, když nevíte jaký je rozdíl mezi výpovědí a dohodou o skonč. PP. Proč jste to neřešili včas s právníkem? Pokud zam-tel končí, tak nějakého právníka asi má, tak proč se s ním neporadil? To, že budete končit neznamená, že se na Vás nevztahuje Zákoník práce, že nemusíte vyplácet mzdu nebo odstupné. Nerozumím, jak chcete docílit, aby byli zam-ci spokojeni, když chcete skončit v pondělí a dnes řešíte, jakým způsobem s nimi skončíte PP.

  • 17. 11. 2018 10:04

    Kara1 (neregistrovaný)

    Re: Výpověď nebo dohoda o ukončení PP???
    >Velice Vám děkuji za odpovědi. Zaměstnavatel je
    >právnická osoba. Firma se se zaměstnanci dohodla, že jim
    >odstupné náleží a ať se sepíše buď ta výpověď nebo
    >dohoda, kde by se napsal, že důvod skončení PP je rušení
    >firmy. Právě mám obavy, že firma brzy půjde do Insolvence
    >a kdyby Úřad práce či Celní úřad chtěl kompenzaci za
    >vyplacené odstupné, bude mít smůlu a jen si přihlásí na
    >okr. soudě svojí pohledávku vůči firmě. Teď já nevím,
    >zda zaměstnancům mám připravit právě ty výpovědi nebo
    >dohody. PP bude určitě ukončen k 19.11.2018. Co bude
    >pro zaměstnance nejvýhodnější a hlavně, aby pak dostali
    >podporu na Úřadu práce. Firma se podřídí, jednatel je
    >laxní. Hlavně, aby byli zaměstnanci spokojení.

    Jaký je rozdíl mezi výpovědí a dohodou jsem Vám jasně popsala. Pokud bude dohoda z důvodu rušení, odstupné náleží a musíte ho zúčtovat. Což pochopitelně znamená i odvod daně. Zaměstnanci pak půjdou na up, ale podpora jim bude odsunuta o počet měsíců, v jejichž násobku měl ten který zaměstnanec zúčtováno odstupné.Když jim pak zaměstnavatel zůstane dlužit a někdo podá návrh na insolvence, můžou zaměstnanci požádat úp o vyplacení. Dostanou vše dlužné nebo jen část, podle výše své pohledávky (je tam nějaká hranice) od úp. Pokud nedostanou vše, mohou pak zbytek své pohledávky přihlásit do insolvenčního řízení. ÚP pak bude mít také pohledávku za zaměstnavatelem.
    >

  • 17. 11. 2018 11:14

    pája

    Re: Výpověď nebo dohoda o ukončení PP???
    >Při výpovědi vždy běží výpovědní doba a když by ji
    >převzali v listopadu, jejich poměr by skončil 31. ledna
    >2019. Do té doby by náležela náhrada mzdy a samozřejmě
    >zúčtovat odstupné.
    >Pokud zvolíte dohodu z důvodu rušení zaměstnavatele,
    >poměr skončí dohodnutým dnem a musí být zúčtováno
    >odstupné. Pokud je přesvědčíte o obyčejné dohodě, mám na
    >mysli bez uvedení důvodu,

    a ono se odstupné vyplácí na základě toho, že je v dohodě uveden důvod? Snad to vychází z fakt. důvodu-konec zaměstnavatele,ne?


    pak poměr skončí dohodnutým
    >dnem a odstupné nebude. Ale i tak se může stát, že se to
    >někomu později rozleží a zažaluje firmu o odstupné,
    >protože faktickým důvodem je rušení.
    >Jestli je to ale tak, že jste se zaměstnanci
    >dohodnuti, že 19.11. skončí bez odstupného a půjdou na podporu,
    >tak zvolte tu dohodu o ukončení prac. poměru dnem
    >19.11. a důvod vůbec neuvádějte.

  • 17. 11. 2018 22:00

    Libka (neregistrovaný)

    Re: Výpověď nebo dohoda o ukončení PP???
    Dobrý večer, moc Vám děkuji za odpovědi. V této firmě skončila jejich účetní ze dne na den. Zaměstnancům ukončím PP Dohodou s udáním důvodu rušení zaměstnavatele, aby dostali podporu v plné výši, uvedu i nárok na odstupné (které stejně od zaměstnavatele nedostanou - nejsou již finance). Kdybych jim ukončila PP Výpovědí, běžela by 2 měsíční lhůta a já mám obavy, že by se zaměstnanci nemohli přihlásit na ÚP dříve (20.11.) a mohli by až po uběhnutí lhůty (1.2.2019).

  • 18. 11. 2018 9:08

    Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

    Re: Výpověď nebo dohoda o ukončení PP???
    Tohle je snad vtip!!! V neděli 18. listopadu 2018 řěšit jakým způsobem ukončit pracovní poměr zaměstnancům k datu 19. listopadu 2018. Kolik těch zaměstnanců je? I to může být podstatné! A to hlavní, kde berete jistotu, že vám zaměstnanci 19. listopadu podepíší dohodu o ukončení pracovního poměru ke dni 19. listopadu. Takže se dá předpokládat, že se výpovědím nevyhnete.

  • 18. 11. 2018 10:27

    Kara1 (neregistrovaný)

    Re: Výpověď nebo dohoda o ukončení PP???
    Vy jste vůbec nepochopila moji včerejší odpověď v 10.04 h. Kromě toho, že k dohodě musí být svolné obě strany (když zaměstnanci dohodu nepodepíší, žádná se nekoná), jde také o to, že to odstupné musí být zúčtováno (a musí z něj být odvedena daň) a Vy jim pro úp musíte vydat potvrzení s průměrným výdělkem s uvedením počtu měsíců zúčtovaného odstupného. O tu dobu jim každopádně bude odložena podpora. Aby ale měli v těch měsících z čeho žít, když jim odstupné nebude vyplaceno, bude jim úřadem práce poskytnuta kompenzace. Prostě jim úřad práce nahradí část peněz odstupného. Tyto peníze pak bude úp (za něj to myslím bude vymáhat celní správa) vymáhat po zaměstnavateli.

  • 18. 11. 2018 10:39

    Kara1 (neregistrovaný)

    Re: Výpověď nebo dohoda o ukončení PP???
    Píšu přece, že se může stát, že někdo to odstupné pak bude vymáhat, protože faktickým důvodem bylo skončení zaměstnavatele. Ale musel by to vymáhat. Rozhodně není nárok a zúčtování odstupného automatické, když zaměstnavatel končí. Představte si, že skutečně existují zaměstnanci, kteří se s končícím zaměstnavatelem dohodnou na skončení a odstupné mu "odpustí". V takovém případě se dohodnou bez uvedení důvodu a jdou na úp a podpora je jim vyplácena hned. Anebo nastoupí jinam do práce. Nechcete přece tvrdit, že když zaměstnavatel končí, musí vždy všem končícím zúčtovat odstupné na základě toho, že končí, a že ani není možnost sjednat obyčejnou dohodu bez nároku na odstupné?

  • 18. 11. 2018 13:32

    VH

    Re: Výpověď nebo dohoda o ukončení PP???
    Já jsem pro neobyčejnou dohodu, ta je daleko lepší než obyčejná.

  • 18. 11. 2018 15:10

    Kara1 (neregistrovaný)

    Re: Výpověď nebo dohoda o ukončení PP???
    Mé kolegyně a kolegové mi rozumějí :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).