Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Nemocenská - inv.důchod od Kara1 - Re: nemocenská - inv.důchod Že je doba pobírání rok...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 1. 2019 19:08

    Kara1 (neregistrovaný)

    Re: nemocenská - inv.důchod
    Že je doba pobírání rok je nepřesné. Do podpůrčí doby, tj. do doby, po kterou se pobírá nemocenská, se v určitém případě započítávávají i dřívější doby pobírání nemocenské. Zhruba: Až se Vám bude blížit konec podpůrčí doby, musíte včas (dostatečně dlouho před jejím koncem) se svým lékařem řešit, co dál. Buď je Vaše nemoc taková, že není šance na zlepšení zdravotního stavu - pak řešte žádost o přiznání ID. No a v zaměstnání Vás pak pošlou k závodnímu doktorovi, jestli můžete sjednanou práci vykonávat. Když ne, tak se bude řešit, co s Vámi dál- buď budete pracovat dál v jiné, pro Vás vhodné práci, kterou Vám zaměstnavatel nabídne, pokud ji bude mít. Nebo skončíte dohodou nebo Vám dá výpověď ( pokud není nemoc např. důsledkem nemoci z povolání u tohoto zaměstnavatele), odstupné nenáleží.
    Pokud ale předpoklad vyléčení, jen to bude trvat déle, pak lékař navrhne prodloužení podpůrčí doby, posudkoví lékaři to posoudí a mohou prodloužení o nějaký čas odsouhlasit. Pak budete marodit i pobírat nemocenskou dál. Měla jsem případ zaměstnance, který nemocenskou pobíral 2 roky. A pak stejně dostal důchod.
    Anebo prodloužení podpůrčí doby neprojde, ale schopná nebudete, tak budete narodit bez nemocenské. Doba "do důchodu" započteny bude, ale nebudou to vyloučené dny, takže Vám "rozmělní" započtené výdělky.

  • 3. 1. 2019 5:16

    Jana2018 (neregistrovaný)

    Re: nemocenská - inv.důchod - děkuji
    Děkuji za vyčerpávající odpověď.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).