Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Rehabilitace - placená od dann - Re: rehabilitace - placená A váš zaměstnavatel je ochoten...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 2. 2019 15:32

    dann (neregistrovaný)

    Re: rehabilitace - placená
    A váš zaměstnavatel je ochoten postupovat a proplácet něco na základě článku na netu ?

  • 14. 2. 2019 6:45

    p (neregistrovaný)

    Re: rehabilitace - placená
    Situace se změnila. A to na základě stanoviska ministerstva zdravotnictví ve smyslu zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, který vymezuje zdravotní služby, jejíchž součástí je zdravotní péče (ustanovení § 2). Nedílnou součástí zdravotní péče je léčebně rehabilitační péče (§ 2 odst. 4 písm. b zákona), jako druh zdravotní péče je definována v § 5 odst. 2 písm. b) zákona).

    Ministerstvo zdravotnictví je toho právního názoru, že při stávajícím znění nařízení vlády a s ohledem na definici léčebné rehabilitace v zákoně o zdravotních službách nelze přijmout jiný závěr, než že pro potřeby nařízení vlády je třeba léčebnou rehabilitaci podřadit pod pojem „ošetření“.

  • 14. 2. 2019 9:02

    VH

    Re: rehabilitace - placená
    Situace se vůbec nezměnila.
    I kdyby stanoviska ministerstev byla závazná, jako že nejsou, tak stále je prvořadé naplnění podmínky, že daný úkon nebylo možné provést mimo PD zaměstnance.
    Pokud tato podmínka naplněna není, je na uvážení zaměstnavatele, zda nepřítomnost zaměstnance v práci vůbec omluví.
    Pokud omluví, ještě to neznamená, že zároveň zaplatí - zaplatí pouze v případě, že hodlá navýšit práva zaměstnanců nad rámec právní úpravy, protože v tomto případě by se jednalo o překážku v práci právem neupravenou.
    Pokud rehabilitace funguje od 7 do 19 hodin, nedovedu si představit, že není možné ji absolvovat mimo PD.

  • 14. 2. 2019 10:24

    III (neregistrovaný)

    Re: rehabilitace - prosím VH
    Dobrý den, prosím ještě o váš názor na situaci. V okolí místa bydliště nebo pracoviště zaměstnance jsou např. 2 pracoviště , které splňují podmínky pro realizaci "rehabilitace" zaměstnance. Jedno má pracovní dobu tak, jak uvádíte, druhé pouze 7 až 15 hod. Lze z něčeho odvodit, že zaměstnanec má povinnost využít zařízení, které je do 19 hod., když např. po natrženém vazu a svalu, má vykonat rehabilitaci co nejdříve? Zaměstnanec operuje tím, že zmíněné zařízení bude mít v odpoledních hodinách volno až za 4 měsíce, kdežto druhé zařízení ho příjme do 14 dní. děkuji

  • 14. 2. 2019 17:08

    VH

    Re: rehabilitace - prosím VH
    Zákonná úprava nic takového, na co se ptáte, neřeší. Z toho důvodu je třeba vyjít z toho, že pokud zaměstnanec upřednostní včasnost, tj. bude mít v úmyslu navštívit zařízení s ordinační dobou 7-15, musí včas zaměstnavatele požádat o pracovní volno a na něm bude, zda mu je poskytne či neposkytne. Pracovní volno poskytnout nemusí, protože není splněna podmínka, že daný úkon nebylo možné vykonat mimo PD zaměstnance. Pracovní volno může poskytnout jako placené i neplacené (jako u každé nekvalifikované překážky). A koneckonců - pokud je léčebná rehabilitace ošetřením, pak pořadí přece určuje lékař, nebo ne?

  • 15. 2. 2019 9:55

    III (neregistrovaný)

    Re: rehabilitace - prosím VH
    děkuji za odpověď. Jen k tomu pořadí rehabilitace. Nevím, jak je to jinde, ale u nás lékař vypíše "žádanku" na rehabilitaci a pacient si sám musí najít zařízení, které tuhle rehabilitaci vykoná. Když je lékař hodně dobrý , tak dá alespoň tip, kde by měl pacient jít a v podstatě se doprošovat, aby ho vzali v nějakém schůdném termínu. Tohle je, bohužel, zkušenost jak našich zaměstnanců, tak i moje a mých rodinných příslušníků. Pokud to není rehabilitace přímo po nějaké operaci - výměně kyčel., kolenn. kloubu, tak smůla. Ale možná je to jinde jinak.

  • 15. 2. 2019 10:57

    Lenka F. (neregistrovaný)

    Re: rehabilitace - prosím VH
    U nás to samé, ale jak jsem již psala, pracovní doba dostupných rehabilitací je až na malou výjimku jen v běžné pracovní době všech zaměstnanců, kteří nepracují na směny. O Vámi výše zmiňované provozní době 7-19 hod. si můžeme jen nechat zdát. Takže pokud by někomu zaměstnavatel odmítl dát třeba i neplacené volno a trval by na rehabilitaci mimo pracovní dobu, tak potom spousta lidí nemá jak rehabilitaci absolvovat. Já naštěstí tyto starosti nemám. I když ve svém vlastním zájmu - aby mi nezbývala práce, kterou musím udělat - jezdím vlakem na rehabilitaci od 6 hod. (vstávám ve 4 - hrůza) a mám to štěstí, že mě potom jeden z majitelů firmy vezme autem a dostanu se včas do práce. Ale kolik lidí má to štěstí, že na ně vyjde termín tuto jedinou hodinu před běžnou prac. dobou?

  • 15. 2. 2019 14:31

    xJ (neregistrovaný)

    Re: rehabilitace - prosím VH
    Takové štěstí mají VIP klienti. Takový klient lékaře zavolá do ordinace, lékař ho vezme klidně mezi ostatními pacienty, žádné objednávání, žádné čekání, žádné prošení a pod. Sjedná případně další vyšetření se svými kolegy a termíny se neřeší. Potom takový klient nedokáže pochopit strasti ostatních osob v našem zdravotnictví, kdy si není možné vybírat termíny jak by vyhovovalo zaměstnavateli a samozřejmě i zaměstnanci.
    O ordinačních hodinách lékařů je škoda se rozepisovat. Pokud vůbec někde jsou ordinační hodiny od 7 -19 hodin, tak zbytku republiky nezbývá než tiše závidět.

  • 14. 2. 2019 10:25

    Lenka F. (neregistrovaný)

    Re: rehabilitace - placená
    Nevím kolik rehabilitací v ČR funguje od 7 do 19 hodin, možná některé ve velkých městech. Já jsem v posledních pár letech vystřídala 2 (jednu kvůli lepší dostupnosti při dojíždění do zaměstnání, druhou kvalitnější když jsem byla v PN). Ta první funguje od 6 hod. do 15,30 - tak brzy právě kvůli lidem, kterým to zaměstnavatel neproplatí, ale moc se jich v této době nevystřídá. Ta druhá potom od 7, ale také jen asi do 16 hodin. Mnoho pacientů tam navíc dojíždí z okolních vesnic. Takže pro všechny to není tak jednoduché.

  • 14. 2. 2019 10:07

    III (neregistrovaný)

    Re: rehabilitace - placená
    Já jsem to četla také, ale nic to nemění na tom, že ani náš zaměstnavatel nebude něco platit podle článku v novinách nebo na netu. To konkrétní vyjádření MZ se mi na jejich stránkách najít nepodařilo. Takže náš zaměstnavatel stále hodlá postupovat podle vyjádření AKV , které je dostupné na netu. Právní názor MZ zatím dohledat nemůžu. Pokud, prosím, máte někde odkaz, kde se dá najít, budu velmi ráda. děkuji

  • 26. 3. 2019 12:24

    Neregistrovaný (neregistrovaný)

    Také bych ráda odkaz na stanovisko, kde je prosím zveřejněno?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).