Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Ukončení PP ze zdravotních důvodů a nárok na odstupné od P. - Samozřejmě, že tahle diskuze pro mne význam měla....

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 9. 2019 11:36

    P.

    Samozřejmě, že tahle diskuze pro mne význam měla. To, že jsem děkovala všem, co mi poradili, jsem myslela vážně. Bohužel mi až pozdě došlo, že v tomhle případě opravdu zaměstnanec má smůlu a díky nepřesné formulaci od doktorky na odstupné nárok nemá. Dokonce to zřejmě i náš zaměstnanec pochopil, když jsme mu to oznámili a najednou obrátil a po poradě se svým právníkem už žádnou žalobu dávat nechce. Chce se dohodnout. Takže ještě mám dotaz - mohu s ním sepsat "Dohodu", kde bude uvedeno, že naše firma mu ( i přesto, že na něj nárok nemá), poskytne 3 měs. odstupné? A v potvrzení pro úřad práce mu zaškrtnu v kolonce III. Údaje o dalších skutečnostech...... to poslední políčko - zaměstnanec ukončil zaměst. dohodou...ze zdravotních důvodů. A když mu vyplatíme 3 měs.odstupné, tak to zaškrtnu i v oddíle I. - že mu odstupné přísluší. Bude to tak dobře? I když to odstupné bude pouze naše dobrá vůle a na základě žádného paragrafu na něj nemá nárok?

  • 23. 9. 2019 11:54

    Aion (neregistrovaný)

    Pokud na odstupné nemá právo, tak mu je nemůžete vyplatit, a to v jakékoliv výši. Můžete mu vyplatit mimořádnou odměnu, ale z ní provedete veškeré odvody.

  • 23. 9. 2019 11:58

    Kara1 (neregistrovaný)

    Odstupné definuje Zákoník práce. Odstupné náleží jen z důvodů, které Zákoník vyjmenovává. A dle dalších zákonů se z odstupného neodvádí sociální ani zdravotní pojištění. Z toho vyplývá, že pokud zaměstnanci nevzniká na odstupné nárok, nemůže tyto peníze, nazvané odstupným, dostat.
    Může mu zaměstnavatel zúčtovat peníze, které může nazvat třeba odměnou nebo poděkováním za jeho práci nebo jak chce, ale vždy to budou peníze, ze kterých se musí provést odvody SP i ZP jako z každé jiné odměny nebo prémií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).