Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Prosba - kuchař, zavřená restaurace - mzda od Blanka - ANTIVIRUS - PROGRAM NA OCHRANU ZAMĚSTNANOSTI Ve čtvrtek 19....

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 3. 2020 14:33

    Blanka (neregistrovaný)

    ANTIVIRUS - PROGRAM NA OCHRANU ZAMĚSTNANOSTI
    Ve čtvrtek 19. 3. 2020 vláda schválila návrh program ochrany zaměstnanosti Antivirus. Má pomoci firmám ochránit pracovní místa. Stát bude prostřednictvím Úřadu práce ČR kompenzovat firmám vyplacené prostředky. Toto opatření pomůže zaměstnavatelům lépe zvládnout současnou situaci a nebudou tak muset sáhnout k propouštění.

    - Komu a za jakých podmínek budou kompenzace náležet?
    Zaměstnavatelům, jejichž hospodářská činnost bude ohrožena v důsledku šíření nákazy, bude poskytován příspěvek na plnou či částečnou úhradu náhrad mezd, které budou zaměstnancům náležet z důvodu překážky na straně zaměstnance (nařízení karantény) nebo na straně zaměstnavatele (překážka – uzavření provozovny z důvodu nařízení vlády uzavřít provoz), bude-li prokázáno, že překážka v práci vznikla v důsledku nákazy COVID-19.

    - Kdo bude příspěvek vyplácet a jak dlouho?
    Příspěvek bude poskytovat Úřad práce ČR, výše a doba poskytování bude závislá na důvodu vzniku překážky v práci, u každého zaměstnance bude nutné odlišit důvod překážky v práci.

    - Jaká konkrétní opatření budou realizována a na jaké situace reagují?

    Režim A - Nařízení karantény zaměstnancům. Náhrada mzdy nebo platu bude zaměstnancům vyplácena ve výši 60 % průměrného vyměřovacího základu. Zaměstnavateli bude poskytnut příspěvek v plné výši vyplacené náhrady mzdy.

    Režim B - Nemožnost přidělovat práci zaměstnancům z důvodu mimořádných krizových opatření vlády. Zaměstnavateli je na základě usnesení vlády o přijetí krizových opatření v souvislosti s výskytem nákazy COVID-19 nařízeno uzavření provozu. Náhrada mzdy nebo platu vyplácena zaměstnanci ve výši 100 %. Zaměstnavateli bude poskytnut příspěvek ve výši 80 % vyplacené mzdy.

    - Kdy má zaměstnavatel žádat o vyplacení náhrad?
    Realizace podpory je nastavena tak, že zaměstnavatel bude žádat o refundaci vyplacených náhrad mezd po skončení vykazovaného období, tj. po skončení kalendářního měsíce, za který bude o příspěvek žádat. Za měsíc březen tedy bude zaměstnavatel podávat žádost na počátku měsíce dubna. Podrobné informace k čerpání podpory včetně žádosti o čerpání podpory budou zveřejněny v průběhu příštího týdne.

  • 22. 3. 2020 15:14

    Deli (neregistrovaný)

    Ano, o tom píši, ale nechápu z textu, jestli musí dát všichni 100% a pak mohou žádat o 80% a nebo jestli může někdo stále dávat zaměstnancům 60% . ……. nebo se dle poslední věty ( i toto) dovíme v průběhu příštího týdne?

  • 22. 3. 2020 15:36

    Aion (neregistrovaný)

    Odpověď máte v textu - rozlišuje se režim A a B.
    A = karanténa = 60 % vyměřovacího základu, bude proplaceno celé
    B = nařízené uzavření provozu = 100 % průměrného výdělku = bude proplaceno 80 %

  • 22. 3. 2020 15:56

    Deli (neregistrovaný)

    Děkuji a prosím, platí toto zpětně od začátku vyhlášení nouzového stavu, když se zavřeli restaurace? Děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).