Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Dph doprava respirátory od Jana N. - Na základě rozhodnutí ministryně financí o prominutí daně...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 4. 2021 18:26

    Jana N. (neregistrovaný)

    Na základě rozhodnutí ministryně financí o prominutí daně z přidané hodnoty z důvodu mimořádné události čj. 3369/2021/3901-2 (dále jen „Rozhodnutí“) se promíjí DPH na filtrační polomasky a respirátory splňující parametry třídy ochrany minimálně FFP2, KN95 nebo N95. Tato daň je prominuta od 3. 2. 2021 do 3. 6. 2021.

    Dle informací uvedených v odůvodnění Rozhodnutí se prominutí nevztahuje na daň, u níž vznikla povinnost ji přiznat z titulu dovozu zboží dle § 23 zákona o DPH. Tedy v případě dovozu respirátorů ze třetích zemí platí, že je povinnost přiznat daň. Takové plnění bude uvedeno na řádku 7 daňového přiznání. Současně si s. r. o. může uplatnit nárok na odpočet daně v souladu s § 72 a 73 zákona o DPH na řádku 43 daňového přiznání.

    Dle Rozhodnutí se prominutí daně vztahuje na dodání zboží dle § 20a a § 21 zákona o DPH. Tedy v případě následného prodeje např. eshopům budou faktury vystavovány s 0% sazbou DPH. Dle Informace Generálního finančního ředitelství k promíjení DPH při dodání respirátorů (dále jen „Informace“) je doporučeno na dokladu uvést údaj „daň prominuta“. Tento prodej na výstupu bude dle Rozhodnutí a Informace uveden na řádku 26 (Ostatní uskutečněná plnění s nárokem na odpočet daně) daňového přiznání.

    Dále je v Rozhodnutí uvedeno, že v souladu s principy daně z přidané hodnoty se promíjí daň na výstupu vypočtená ze základu daně dle § 36, § 36a nebo § 37a zákona o DPH, tj. např. včetně vedlejších výdajů spojených s dodáním tohoto zboží, které se zahrnují do základu daně.

    Typickými vedlejšími výdaji jsou balné, doprava atd. Tyto vedlejší výdaje budou reflektovat sazbu daně plnění hlavního, tedy v případě prodeje prominutých respirátorů 0 %.

  • 10. 4. 2021 18:54

    Ivka (neregistrovaný)

    Dobrý den paní Jano,
    moc děkuji. Rozumím tomu dobře, že tedy 21% DPH za poštovné si uplatňovat nemáme?
    Firma, která fakturu vystavila (tj. prodala nám respirátory) je tuzemská (Praha).
    Děkuji! :-)

  • 10. 4. 2021 19:18

    Ivka (neregistrovaný)

    Moc děkuji! Pěkný večer.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).