Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu DoPČ a konec studia od Jiřka - Re: DoPČ a konec studia Až nebudete studentem, nebude...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 2. 2006 19:15

    Jiřka (neregistrovaný)

    Re: DoPČ a konec studia
    Až nebudete studentem, nebude za Vás plátcem pojištění stát. Nyní je za Vás plátcem stát, což znamená, že když si nevyděláte vůbec nic, nemusíte hradit zdravotní pojištění. Pokud si vyděláte méně, než je minimální mzda, pak platíte ZP pouze ze skutečného výdělku. Až řestanete být studentem, budete muset hradit alespoň minimální částku zdravotního pojištění, což činí 13,5% z minimální mzdy. Takže pokud si vyděláte alespoň minimální mzdu nebo více, máte splněno (4,5% se sráží Vám, 9% hradí zaměstnavatel). Pokud vyděláte méně, bude Vám ten rozdíl sražen. Nyní jistě uplatňujete slevu na studenta - pak ji uplatňovat nemůžete, což znamená oznámit to zaměstnavateli (vlastně to musíte oznámit již kvůli tomu zdravotnímu pojištění). Pokud budete mít někde jinde ještě pracovní poměr, tak jistě bude odvod zdravotního pojištění splněn. Na DPČ pak můžete pracovat bez souhlasu hlavního zaměstnavatele, pokud není činnost zaměstnavatele, kde máte DPČ shodná s činností zaměstnavatele hlavního. Pokud mají předmět činnost shodný, pak pouze s jeho písemným souhlasem.

  • 16. 2. 2006 19:24

    tomas.niki (neregistrovaný)

    Re: DoPČ a konec studia
    Děkuji. Takže jestli sem to dobře pochopil: když přestanu studovat, stačí když zaměstnavateli oznámím že už nejsem studentem. Na úřad práce nemusím. Když nebudu mít hlavní pracovní poměr, můžu i dál pracovat na DPČ?

  • 16. 2. 2006 19:33

    Jiřka (neregistrovaný)

    Re: DoPČ a konec studia
    Přesně tak. Nikde není řečeno, že člověk musí mít pracovní poměr. Když je spokojen s DOPČ, je to jeho věc. Pracovní poměr je sice pro něho výhodnější, protože Z DOPČ automaticky nenáleží dovolená, neplatí se svátky, výpovědní doba je jen 15 dní, ale je každého věc, jaký pracovněprávní vztah si smluví. Z DOPČ je také nárok na nemocenskou, započítává se do důchodu. Pokud byste si ale měl vydělat pouze do poloviny minimální mzdy, bylo by lepší se na ÚP přihlásit. Protože byste byl pojištěn státem, nemusel doplácet to zdravotní pojištění. Člověk, vedený na ÚP, může být zaměstnán na týdenní úvazek nižší než 20 h a vydělat hrubého do poloviny minimální mzdy měsíčně.

  • 16. 2. 2006 19:34

    tomas.niki (neregistrovaný)

    Re: DoPČ a konec studia
    Tak už je mi to jasné. Moc díky za odpověď

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).