Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Zaměstnání a rodičovský příspěvek od Ivča - Re: Zaměstnání a rodičovský příspěvek Ano, pokud rodič řádně...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 8. 2006 14:18

    Ivča (neregistrovaný)

    Re: Zaměstnání a rodičovský příspěvek
    Ano, pokud rodič řádně a celodenně pečuje o dítě, resp. pokud zajistí péči o něj jinou zletilou osobou během své výdělečné činnosti, náleží mu nadále rodičovský příspěvek. Výdělečnou činností může rodič pobírající rodičovský příspěvek dosáhnout jakéhokoli příjmu. Vždy je rozhodující, že dítě nebude navštěvovat předškolní zařízení v rozsahu větším než stanoví zákon (tj. dítě do 3 let ne více než 5 kalendářních dnů v měsíci; dítě starší 3 let může navštěvovat předškolní zařízení maximálně na 4 hodiny denně). A pokud bude během výdělečné činnosti zajištěna péče jinou zletilou osobou, není stanoveno jakékoli omezení výše příjmu rodiče.

    S tím ZP poradí určitě kvalifikovanější než jsem já.

  • 7. 8. 2006 15:38

    Martina (neregistrovaný)

    Re: Zaměstnání a rodičovský příspěvek
    Souhlasím s Ivčou a dodávám: pokud budete pracovat u stejného zaměstnavatele, tak nebude zaměstnavatekl podle mě na ZP nic hlásit, přihlášena jste stále, nástup na mateřskou měl zaměstnavatel už nahlásit a nahlásí až případné ukončení mateřské - rodičovského příspěvku (při nástupu u jiného zaměstnavatele nahlásí přihlášení s kódem "P" a současně mateřskou s kódem "M")
    Stát je plátcem pojistného za všechny příjemce rod.příspvěku (i ty pracující), zaměstnavatel bude odvádět pojistné normálně, pouze s tou vyjímkou, že pojištěnců, za které je plátcem pojistného stát, se netýká minimální vyměřovací základ (např. kdyby byla mzda nižší než minimální, odvádí se pojistné pouize ze skutečného příjmu, v příp. nepl.volna se za tyto dny neplatí pojistné vypočtené z minim.mzdy apod.)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).