Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu DPH - dodavatel vede DE od Zdena - Re: DPH - dodavatel vede DE V pravé části...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 9. 2006 23:48

    Zdena (neregistrovaný)

    Re: DPH - dodavatel vede DE
    V pravé části obrazovky si najděte nabídku Vyhledávání v rejstřících. Chtějte vyhledat v ARES podle firmy/jména. Až si v ARESu najdete správné jméno (firmu), tak klikněte na RES. Otevře se Vám okno s informacemi, kde bude uvedena též právní forma subjektu.

  • 9. 9. 2006 23:57

    Zdena (neregistrovaný)

    Re: DPH - dodavatel vede DE
    ...a když to bude fyzická osoba, nezapsaná v obchodním rejstříku, tak mu zavolat, zda vede PÚ, nebo DE.

  • 10. 9. 2006 12:50

    xx (neregistrovaný)

    Re: DPH - dodavatel vede DE
    Děkuji. Jen je tady jeden problém: Ten dotyčný si uvědomí, že udělal chybu a vystavil daňový doklad, aniž DPH odvedl - bude tedy lhát. Berňák bude prohánět mě a bude chtět moji DPH vrátit, nebo aspoň spočíst penále (už to tak praktikují). Jak prokáži, že jsem se informoval?
    V zákoně jsem nikde nenašel, že bych si musil ověřovat způsob účtování dodavatele, abych mohl z daňového dokladu uplatnit odpočet DPH. Při tom mi vrtá hlavou, že náš právní řád je založen na zásadě, že dovoleno je vše, co není zákonem zakázáno.
    Prosím, neberte to jako vyvracení Vaší rady, ale ono může jít také o "lidovou tvořivost" lidí z berňáku.
    Jen pro zajimavost - myslím že na stránkách Sagitu jsem četl rozhodnutí ústavního soudu. Jeden občan půjčil známému asi pět milionů korun. Berňák chtěl, aby doložil,že jde o peníze zdaněné. Ten odmítl a tak mu vyměřili daň podle pomůcek (neprůstřelné).
    Až ústavní soud finanční úřad srovnal, rozhodnutí zrušil a upozornil je, že pro MF platí ještě i jiné zákony než daňové.
    Dík, že jste se mým dotazem zabývala.

  • 10. 9. 2006 13:52

    xx (neregistrovaný)

    Re: DPH - dodavatel vede DE
    Ještě dodatek. Právě jsem vzal do ruky PORADCE č. 7/06 - str. 55. Asi z toho budou fin. úřady mít dost těžkou hlavu. Správní řád totiž obsahuje ustanovení, že se vztahuje i na orgány, které obsahují
    určení, že jednání se řídí pouze jejich vlastními předpisy (např. zákon o správě daní a poplatků). Je dva příklady:
    a)Ust. § 2 odst. 3 správního řádu: Správce daně je povinen šetřit práva nabytá v dobré víře, tedy zejména práva nabytá dle vnitřního přesvědčení (podepřeného konkretním okolnostmi) daňového subjektu v souladu se zákonem,
    b) aplikace § 177 správního řádu: správce daně je povinen vydat rozhodnutí do 30 dnů, ve zvlášť složitých případech do 60 dnů. (zatím mohlil vyřizova libovolně).

  • 10. 9. 2006 14:45

    Zdena (neregistrovaný)

    Re: DPH - dodavatel vede DE
    >Děkuji. Jen je tady jeden problém: Ten dotyčný si
    >uvědomí, že udělal chybu a vystavil daňový doklad, aniž
    >DPH odvedl - bude tedy lhát.
    Jestliže vystavil DD, tak zřejmě DPH odvedl.

    Berňák bude prohánět mě a
    >bude chtět moji DPH vrátit, nebo aspoň spočíst penále
    >(už to tak praktikují). Jak prokáži, že jsem se
    >informoval?
    Jestli se Vám to opravdu stalo, tak raději podejte dodatečné přiznání k DPH a neprávem uplatněnou daň vraťte. Počkáme si, jestli se ještě někdo připojí k diskuzi, třeba bude mít lepší nápad.

    >V zákoně jsem nikde nenašel, že bych si musil ověřovat
    >způsob účtování dodavatele, abych mohl z daňového
    >dokladu uplatnit odpočet DPH. Při tom mi vrtá hlavou, že
    >náš právní řád je založen na zásadě, že dovoleno je
    >vše, co není zákonem zakázáno.

    > Jeden občan půjčil
    >známému asi pět milionů korun. Berňák chtěl, aby
    >doložil,že jde o peníze zdaněné. Ten odmítl a tak mu
    >vyměřili daň podle pomůcek (neprůstřelné).
    >Až ústavní soud finanční úřad srovnal, rozhodnutí
    >zrušil a upozornil je, že pro MF platí ještě i jiné zákony
    >než daňové.
    >
    Myslím, že jsem asi před rokem na Sagitu něco podobného četla, byl to případ nějakého pána z Písku. Abych byla upřímná, tak jsem z toho ani v nejmenším neměla pocit, že by byl obětí šikany ze strany berňáku. Písek jsem dobře znala a vím, že to bylo místo, kde si lidé vzájemně viděli i do talíře. Úředníci museli vědět, že ten člověk jako seřizovač strojů v Jitexu v životě nemohl tolik peněz ani vidět, natož pak vydělat. Spíše si myslím, že žádná půjčka ve skutečnosti nebyla a onen pán (asi i bez úmyslu) kryl lumpárnu někoho jiného a ten někdo jiný měl dost peněz na dobrého právníka, který věc dovedl až k ústavnímu soudu a vyhrál ji. Ale to je opravdu jen můj pocit, nevím o případu nic konkrétního.

  • 11. 9. 2006 2:01

    Petr Vileta, Plzeň (neregistrovaný)

    Re: DPH - dodavatel vede DE
    Nejsem daňový poradce, jen živnostník a dobrovolný plátce DPH, ale mám řešení, které mi odsouhlasili i na Finančním ředitelství.
    Pokud dostanu daňový doklad s uvedenou DPH od partnera, kterého dobře neznám, pak se na internetu podívám do registru plátců DPH, zda tam je evidován. Pokud ano, uplatním odpočet, pokud ne, neuplatním. Jestli ten druhý odvedl DPH nebo ne, to neřeším. To je starost Berňáku.

  • 11. 9. 2006 11:24

    Zdena (neregistrovaný)

    Re: DPH - dodavatel vede DE
    Ano, Petře, ale my jsme hovořili o trošku jiné situaci. Drobní živnostníci, kteří vedou DE někdy vystavují daňové doklady i na zálohy a to by neměli dělat. Přijetím zálohy u nich nenastalo zdanitelné plnění (pokud by ovšem vedli podvojné účetnictví, což mohou, pak by plnění nastalo) a druhá strana by si neměla odečítat jejich DPH na vstupu.

  • 11. 9. 2006 18:50

    xx (neregistrovaný)

    Re: DPH - dodavatel vede DE
    Bohužel, jeto tak, jak píše paní Zdena. Dnes jsem mluvil s paní poradkyní a auditorkou a opět mi to potvrdila. Moje námitky, že v zákoně nic takového není, odmítla s tím, že i když je to daňový doklad se všemi náležitostmi je to cár papíru, na jehož základě si nemůžeme udělat odpočet, protože nemá hmotný podklad. Namítl jsem jí, ať mě podepíše směnku na milion, že soudu asi bude jedno jestli má směnka hmotný podklad nebo ne. Smáli jsme se tomu oba, zkonstatovali, že berňák na tom trvá, a i když to není jasně vyjádřeno v zákoně, jde zřejmě o lidovou tvořivost úřednků finančních správ a úřadů (kteří, když se jich na něco zeptáte, tak vám řeknou, že výklad zákona může dělat jen soud).
    JJinak dík za diskusi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).