Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Koupě pozemku - odpis od Ma - Re: koupě pozemku - odpis Milá Marie,nákup pozemku na...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 9. 2006 8:15

    Ma (neregistrovaný)

    Re: koupě pozemku - odpis
    Milá Marie,
    nákup pozemku na kterém budete stavět halu pro svou výrobu - opravdu do nákladů nejde a vedete jej na účtu 031 - Pozemky - v rozvaze vám vstoupí do Aktiv - a neodepisuje se.
    Do ceny pořízení pozemku se mají účtovat i náklady spojené s pořízením pozemku - např.poplatky na katastrálním úřadu, třeba i to pokud Vám právník vyfakturuje za sestavovení kupní smlouvy pozemku apod.Takže na tomto účtu povedete pozemek a nikdy z něj nebudete dělat účetní nebo daňové odpisy.

    Až budete stavět halu - budete mít projektovou dokumentaci s rozpočtem - v rozpočtu by měly být objekty - např.oplocení, požární nádrž, parkoviště hala apod. - které budete účtovat na účty pořízení - 042(analytika) - je vhodné už od počátku pečlivě sledovat náklady na jednotlivé objekty.
    Až bude stavba zařazena do užívání (to by mělo být po kolaudaci) tak z účtu 042 přeúčtujete na účty 021 - stavby a nebo 022 Samostatné věci a soubory mov.věcí a teprve pak začnete dělat odpisy.
    Rovněž tady byste měla sledovat náklady související (studie pro stavbu, projektová dokumentace,různé poplatky,stavební dozor a je toho docela dost.)
    Pokud budete stavět až v budoucnosti - máte dost času si tuto problematiku nastudovat, je kolem toho docela dost literatury a při zařazování objektů si můžete objednat firmu, která se tímto zabývá.
    A zeptat se nebojte. a to káčátko od kluků berte jako "milé povzbuzení".

  • 21. 9. 2006 8:36

    Marie (neregistrovaný)

    Re: koupě pozemku - odpis
    Děkuji mooooocccc !!! Vaše odpověď byla ucelená a milá !!! Jste zlato.

  • 21. 9. 2006 8:38

    Marus (neregistrovaný)

    Re: koupě pozemku - odpis
    Dobrý den, nedávno jsem zde řešila také problém s odpisy.Bylo zde plno lidí ochotných mi velmi dobře poradit, a za to jim patří ještě jednou můj dík:-)
    Nic není tak složité jak to zpočátku vypadá, takže z toho nebuďte vyplašená.. A nebojte se zeptat, ale přitom ještě studujte zákony s tím související, najdete tam plno užitečných věcí...

  • 21. 9. 2006 9:02

    Marie (neregistrovaný)

    Re: koupě pozemku - odpis
    Díky ještě jednou moc. Samozřejmě, že jdu do zákonů taky. Jenže když nevím o té problematice vůbec nic, tak pak ani nevím, kam se pořádně podívat. Téď už mám představu, tak se v zákonech začnu přehrabovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).