Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Spolupracující osoba od Anonymní - Re: Spolupracující osoba Spolupracující osoba nemusí mít ŽL ani...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 10. 2006 10:29

    Anonymní (neregistrovaný)

    Re: Spolupracující osoba
    Spolupracující osoba nemusí mít ŽL ani jiné oprávnění k podnikání. Pokud je spolupracující osobou manžel(ka), pak lze rozdělit max. 50 % příjmů a výdajů, max. však 45 000 Kč za každý i započatý měsíc této spolupráce.
    Pokud je spolupracující osobou jiný člen domácnosti (tady je podmínkou společná domácnost), lze rozdělit na spolupracující osobu max. 30 % max. však 15000,00 Kč za každý i započatý měsíc této spolupráce.
    Příjmy a výdaje nelze rozdělovat na děti až do ukončení jejich povinné školní docházky a na děti v kalendářních měsících, ve kterých je na ně uplatňováno daňové zvýhodnění podle § 35c a 35d, nebo na manžela (manželku), je-li na něj (na ní) ve zdaňovacím období uplatněna sleva na dani podle § 35ba odst. 1 písm. b).
    Pokud spolupráce začne být vykonávána pouze za část roku, pak lze rozdělit pouze z poměrné části. Např. Příjmy podnikatele za rok 1200000,00 Kč, výdaje za rok 600000,00 Kč, spolupráce započala 10/2006. Rozdělit jde pouze 3/12 příjmů a 3/12 výdajů.
    Vůbec nevadí, že je sp. osoba zaměstnána. Jelikož její příjmy ze zaměstnání jsou hlavním zdrojem příjmů sp. osoby, nemá již jako sp. osoba stanoveny platby na ZP a OSSZ z min. vyměřovacího základu. V roce zahájení spolupráce nebude tedy platit žádné zálohy na ZP a OSSZ, ale až po podání přehledů za rok, jak již bylo uvedeno výše.

  • 6. 10. 2006 19:58

    mjklom (neregistrovaný)

    Re: Spolupracující osoba
    Prosím ještě jeden dotaz. Sp. osoba pokud nemá hlavní zaměstnání počítá se mu táto doba jako běžná pracovní činnost (důchod) ?

  • 7. 10. 2006 10:37

    Anonymní (neregistrovaný)

    Re: Spolupracující osoba
    Pokud spolupracující osoba není zaměstnaná, pak podnikání je jejím hlavním zdrojem příjmů (až na vyjímky např. důchodce, rodičovská dovolená) a je povinna platit OSSZ minimální soc. pojistné. Samozřejmě se jí tato doba započítává do důchodu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).