Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Práce jako OSVČ a insolvence od M.M. - Dobrý den, toto je specifické, navíc motáte pojmy,...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 11. 2017 10:01

    M.M. (neregistrovaný)

    Dobrý den,

    toto je specifické, navíc motáte pojmy, pokud budete OSVČ a budete li chtít uplatnit výdaje %- tem, pak nevedete DE, tz. výdaje podnikatele neevidujete - %-ní paušál obsahuje veškeré uplatnitelné výdaje ( vč. nákupu nářadí ) a slouží ke stanovení daň. základu pro daň z příjmu FO.

    takže pokud inkasujete 30 tis. a máte li paušál 80% tz. 24 tis. je daň základ podle ZDP 30-24 = 6 tis. z toho 15% daň z př. FO

    SP a ZP si platíte podle výše dosaženého příjmu uvedeného v přehledech pro OSSZ a ZP, nebo je stanoveno alespoň minimální ( pokud nejste OSVČ vedlejší ). 

    Insolvenci platíte nad toto z inkasovaných peněz tz. z příjmu podnikatele podle splátek, případně uspokojíte prodejem majetku ( to je jiná linie ) , navíc to má u OSVČ svá specifika :

    Od 1. 1. 2014 mohou vyhlásit osobní bankrot i OSVČ.

    Podmínkou však je:

    *s oddlužením podnikatele musí souhlasit i věřitelé
    *musí se jednat o zajištěné pohledávky
    *musí jít o pohledávku, která nebyla uhrazena ani po předchozím insolvenčním řízení

    Splňujete-li jako podnikatel alespoň jednu z výše uvedených podmínek, vyhlásí soud oddlužení OSVČ. Další průběh insolvence pak probíhá jako u fyzických osob – tudíž formou zpeněžení majetkové podstaty či plněním splátkového kalendáře. Nesplňujete-li jako podnikatel uvedené podmínky, vyhlásí soud řešení insolvence formou konkurzu. V konkurzu je třeba počítat se zálohou na insolvenčního správce, která může být udělena až do výše 50 000,-. V konkurzu dojde k prodání dlužníkova majetku a tím k částečnému nebo úplnému vypořádání se s věřiteli.  V případě oddlužení OSVČ je konkurz možnou alternativou.

    Před insolvencí OSVČ je vhodné kontaktovat věřitele z podnikání a zeptat se jich na souhlas k řešení Vaší situace oddlužením dluhů z podnikání. Dopisy pro věřitele je vhodné posílat doporučeně a mít doklad pro soud, který si může vyžádat doplnění ohledně oslovení věřitelů z podnikání.

  • 1. 11. 2017 12:07

    Ivo (neregistrovaný)

    Nechci insolvenci vyhlašovat já už v insolvenci jsem a řádně vše hradím, jen nyní ze závažných důvodů musím měnit práci a jako nejschůdnější varianta se nabízí vyřídit si IČ a pokračovat v placení, ale nejsem si jist zda se musí odvbádět i paušálová nákladová část a ž do výše nezabavitelného minima.

    Juráček

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).